biała rzodkiew okrągła | warzywapolowe
Zespół Hazery

Hazera jest jednym z wiodących podmiotów na świecie w zakresie hodowli rzodkiewek. Pozycję tę zawdzięcza uprawie tego gatunku trwającej wiele dekad, koncentrując się na innowacyjności i odpowiednim doborze kluczowych cech. Warto zapoznać się z nowościami od firmy, które zjednują sobie coraz szerzą grupę zwolenników. Chodzi tu zarówno o nowe odmiany rzodkiewki, jak i ich cechy i właściwości ułatwiające zbyt i poprawiające dochodowość.

Szybkie plony, szybki zysk

Rzodkiewkę można wysiewać w rozmaitych gęstościach. Pod osłonami nasion zużywa się więcej i w efekcie pozyskuje produkt o zgrubieniach średnicy nie większej niż 30 mm. W uprawie polowej rzodkiewkę okrągłą wysiewa się rzadziej uzyskując większe zgrubienia, których średnica przekracza 40 mm. Istnieje też wariant mieszany. Można bowiem wysiewać nasiona rzodkiewki w gruncie w większym zagęszczaniu w celu uzyskania zgrubień o średnim rozmiarze. Wysiewana w optymalnych warunkach uprawy rzodkiewka daje plon już po 20 dniach w uprawie tunelowej i 25 jeśli zdecydujemy się na jej uprawę w gruncie. W obydwu przypadkach jest to okres bardzo krótki.

Wieloletnie doświadczenia

Zdaniem Wim van der Heijden, Global Product Manager Root & Bulb Crops w firmie Hazera, przywództwo rynkowe nie jest wynikiem zrządzenia losu. Od 1974 roku nieustannie rozmnażamy i selekcjonujemy rzodkiewkę okrągłą dążąc do utrwalenia zalet, których oczekuje rynek. Prawdziwego przełomu dokonaliśmy w 1987 roku wprowadzając do oferty wydajne odmiany mieszańcowe o wyższym potencjale plonotwórczym i jednolitości. Oprócz wydajności i jednolitości , zawsze kładziemy duży nacisk na niezawodność w każdych warunkach uprawy – mówi Wim van der Heijden.

Ważne dla plantatorów

Zbiory rzodkiewki czerwonej
Zbiory rzodkiewki czerwonej

Jedną z najważniejszych dla plantatorów cech obecnie jest odporność na choroby. Różnego rodzaju porażenia i infekcje mogą mieć dramatyczne konsekwencje dla dochodowości uprawy, więc i zysku ogrodnika. W ostatnim czasie firmie Hazera udało się wyselekcjonować rzodkiewki wysoce odporna na Fusarium i białą rdzę (Albugo  candida). Drugi z wymienionych problemów jest obecnie szczególnie łatwy do rozwiązania dzięki cechom nowej odmiany ‘Autella’, która jest jedną z wdrożonych do oferty handlowej innowacji. W centrum wszystkich podejmowanych przez dział hodowlany Hazera działań zawsze był i pozostaje plantator. Kolejne wyzwanie z którym firma będzie się mierzyć w swych wysiłkach w celu wytworzenia jak najlepszej rzodkiewki, to mączniak rzekomy – przekonuje Wim van der Heijden.

Cechy pożądane przez przemysł przetwórczy i dystrybutorów

Członkowie zespołu Hazery swe działania opierają nie tylko na opiniach i sugestiach plantatorów, ale także przedstawicieli przemysłu przetwórczego, dystrybutorów i supermarketów. Zgrubienia powinny zawsze wykazywać doskonałą wewnętrzną jakość i pozostawać jędrne. Po przekrojeniu powinny mieć przyjemny, jednolity biały kolor utrzymujący się przez długi czas, co pozwoli na wykorzystanie warzywa na przykład do produkcji sałatek. Konsumenci lubią mieć dostępne rzodkiewki przez cały rok, więc skoncentrowaliśmy się na transformacji tej tradycyjnie wiosennej uprawy w kierunku niemalże całorocznych zbiorów. Ogólnie mówiąc: długi okres przydatności do spożycia, dobry smak i atrakcyjny, świeży wygląd są bardzo ważne i stanowią cele naszej pracy nad rzodkiewką – mówi Wim van der Heijden.

Całkowicie biała rzodkiewka okrągła

Odmiana 'Whitella F1' - biała rzodkiew
Odmiana 'Whitella F1′ – biała rzodkiewka

Kolejną niezwykłą innowacją jest wprowadzenie rzodkiewki o czysto białych zgrubieniach. Ta nowa, całkowicie biała rzodkiewka, która jest odporna na białą rdzę, daje możliwości ciekawego zestawiania kolorów białego, czerwonego i zielonego na półkach supermarketów. Sprawia to, że produkt staje się wizualnie jeszcze bardziej atrakcyjny dla nabywców – mówi Wim van der Heijden.

Smakowite perły świeżości

Rzodkiewka, której odmiany pozwalają na uzyskanie rozmaitych kształtów i kolorów zgrubień, uprawiana jest niemalże na całym świecie od obu Ameryk, przez Europę, Afrykę, Bliski Wschód i niemalże całą Azję. Jest zazwyczaj sprzedawana luzem, lub na pęczki. Bywa też coraz powszechniej oferowana już pocięta w gotowych do spożycia sałatkach. Warzywo to ma właściwości prozdrowotne, jako że zawiera potrzebne ludzkiemu organizmowi witaminy i minerały: żelazo, potas i cynk. Zawiera też znaczne ilości antyoksydantów.

źródło: materiał prasowy Hazera