Jak sama nazwa wskazuje, jej domeną są przede wszystkim świeże warzywa, począwszy od sałat, rzodkiewek, szczypiorku, a kończąc na ziołach, pomidorach, ogórkach i warzywach kapustnych. W sumie 40 gatunków warzyw, oferowanych prawie przez cały roku. Firma Nowalijka, działająca w Piotrkowie Trybunalskim dzięki odpowiedniemu zapleczu technologicznemu jest liczącym się na polskim rynku dostawcą świeżych warzyw do dużych sieci handlowych.    

 

Firma „Nowalijka” powstała w 2002 roku, a jej celem było skupienie producentów z regionu Piotrkowa Trybunalskiego, zajmujących się produkcją świeżych warzyw. Cała ta przygoda – jak wspomina Piotr Wychowałek założyciel i właściciel firmy Nowalijka- zaczęła się pod koniec lat 90-tych ub. wieku, kiedy wspólnie z żoną prowadzili typowe dla tego regionu gospodarstwo warzywnicze w Jarostach koło Piotrkowa Trybunalskiego. Trudności ze zbytem, z jakimi w tamtym czasie zmagali się ogrodnicy, skłoniły nas do podpisania pierwszej umowy handlowej na dostawy warzyw do sieci Carrefour. Szybko się okazało, że sami nie jesteśmy zapewnić takiej ilości warzyw jakiej wymagała odbiorca i to właśnie było motywem powstania „Nowalijki” – wspomina Pan Piotr.

W początkowym okresie działalność firmy opierała się na współpracy z około 20 dostawcami warzyw, obecnie jest ich już 1500. Początkowo byli to głównie lokalni producenci warzyw, teraz w gronie stałych dostawców są już producenci z całej Polski, dostarczający bardzo zróżnicowany asortyment warzyw. Ponadto w niektórych okresach firma dokonuje zakupów warzyw poza granicami Polski, dostarczając je później do dużych sieci handlowych. Przez okres naszej dotychczasowej działalności zbudowaliśmy bardzo duże zaplecze produkcyjne. Są to przede wszystkim świeże warzywa zielone jak sałaty różnego typu, warzywa pęczkowe (natki, szczypiorek, koperek), rzodkiewki kończąc na takich warzywach jak ogórek czy pomidor. Staramy się oferowany asortyment dostarczać do sieci handlowych przez cały rok i są to już naprawdę bardzo duże ilości w skali całego roku – informuje Piotr Wychowałek.

Nowalijka posiada bardzo nowoczesne centrum logistyczne w Piotrkowie Trybunalskim, gdzie przyjmowane warzywa są konfekcjonowane i przygotowywane do sprzedaży. Dysponują flotą transportową w postaci 20 samochodów chłodniczych, co pozwala realizować dostawy warzyw w warunkach chłodniczych, zgodnie z wymaganiami dostawców.

Handel świeżymi warzywami nie jest jednak wcale taki prosty. Są to przecież produkty mało trwałe, które w krótkim czasie po zebraniu muszą być dostarczone do odbiorców. Lata doświadczenia pozwoliły nam zdobyć wiedze jak się z takimi produktami obchodzić, by utrzymać je w dobrej kondycji i zapewnić ich wysoką jakość w momencie dostarczania do sieci handlowych. Ważne jest przede wszystkim utrzymanie ciągu chłodniczego, od momentu dostarczenia produktów od dostawców do czasu gdy znajdą się one w magazynach odbiorców – informuje P. Wychowałek. W momencie przyjmowania warzyw trafiają one do komór szybkiego chłodzenia, odpowiednia temperatura utrzymywana jest też podczas konfekcjonowania jak również transportu warzyw. Posiadane maszyny pozwalają przygotować warzywa w różny sposób, zapakowane w foliowe worki lub w systemie flow pack. Firma dysponuje również własnym sklejarkami do kartonów.

Naszą działalności prowadzimy już wiele lat, wiemy ile jakiego asortymentu możemy w danym okresie sprzedać i tak też planujemy produkcję i dostawy. Sama współpraca z sieciami handlowymi nie jest łatwa, ciągle trwają rozmowy negocjacje ustalenia co do jakości, sposobu dostaw i oczywiście ceny – stwierdza właściciel „Nowalijki”. Wymagania odbiorców jakimi są sieci handlowe mono się zmieniły przez te lata działalności. Obecnie bardzo ważna okazuje się standaryzacja produktów jakie są dostarczane do sieci handlowych. Warzywa muszą spełniać nie tylko normy jakościowe pod względem wyglądu, ale również pod względem bezpieczeństwa dla konsumentów. Dlatego gospodarstwa współpracujące z firmą mają wdrożony certyfikat GlobalGAP, a proces obróbki i przygotowania warzyw do sprzedaży odbywa się zgodnie z wymaganiami systemów BRC i HACCP. Dzięki temu Nowalijka jest obecnie dostawcą świeżych warzyw do większości sieci handlowych w Polsce.

 

Nowym produktem są sałaty i zioła produkowane w doniczkach
Nowym produktem są sałaty i zioła produkowane w doniczkach

Zaniechana w momencie tworzenia firmy „Nowalijka” działalność związana z produkcją ogrodniczą została ponownie podjęta w 2014 roku. To właśnie w ubiegłym roku Piotr Wychowałek rozpoczął produkcję warzyw w bardzo nowoczesnej szklarni w miejscowości Kosów koło Piotrkowa Trybunalskiego, przystosowanej już typowo pod uprawę warzyw (głównie są to sałaty i zioła) w systemie hydroponicznym. Obecnie powierzchnia tego obiektu wynosi 2,5 ha, ale w planach jest już rozbudowa i docelowa powierzchnia ma wynosić blisko 4 ha (koniec 2015 roku). Oprócz tego w sąsiedztwie szklarni są obecnie budowane tunele foliowe (3,5 ha), również z przeznaczeniem pod uprawę warzyw typu baby leaf (szpinak roszponka, rukola). To świadczy o rozwoju firmy i pokazuje, że „Nowalijka” to nie tylko warzywa sezonowe, ale firma mogąca zapewnić dostawy świeżych warzyw przez cały rok.