Nie ulega wątpliwości, że jednymi z największych zagrożeń dla plantacji są szkodniki i wywoływane przez nich choroby. Na rynku dostępnych jest szereg preparatów chemicznych, które pozwala zminimalizować ryzyko występowania szkodliwych gatunków na uprawianych przez nas powierzchniach. Do najbardziej uciążliwych i jednocześnie niezwykle trudnych w zwalczaniu gatunków są niszczyk zjadliwy. Szkodniki stanowią bardzo poważne zagrożenie dla upraw czosnku czy cebuli. Świadomość konsekwencji, jakie może nieść obecność niszczyków zjadliwych w uprawie, okazuje się być niezwykle istotna na etapie planowania działań profilaktycznych. Jak wygląda niszczyk zjadliwy? Czy współcześnie istnieją skuteczne sposoby na jego zwalczanie?
Niszczyk zjadliwy – co to za szkodnik?
Niszczyk zjadliwy to niewielkich rozmiarów szkodnik polifagiczny, który występuje zarówno na roślinach uprawnych, jak i tych dziko rosnących. Do najbardziej zagrożonych gatunków należą cebula i czosnek, jednakże niszczyk może też zaatakować pietruszkę, ziemianki, czy seler. Pojawienie się tego organizmu pasożytniczego na warzywach uprawnych zazwyczaj widoczne jest po wyglądzie ich liści. Nicienie bytują na siewkach cebuli, co wiąże się z deformacją liści warzywa, a także zmianą koloru (z zielonego na żółtawy). W przypadku cebuli obecność niszczyka zjadliwego można zaobserwować po wyglądzie szczypiorku, na którym bardzo często występują zgrubienia. Wzmożone występowanie niszczyków na danym polu uprawnym zwykle wiąże się z koniecznością utylizacji plonów. Po przekroju cebuli, można zaobserwować gnijące, brązowe łuski.
Jak wygląda niszczyk zjadliwy?
Niszczyk zjadliwy jest trudno dostrzegalnym nicieniem. Ma około 1 mm długości, a jego ciało jest bezbarwne. Budowa samców, samic i larw jest do siebie bardzo zbliżona – jedna różnica to wielkość pasożytów. Samce są odrobinę większe od samic. Ciekawym faktem jest sposób zimowania niszczyka. Szkodnik zagnieżdża się w nasionach roślin, które pozostały w glebie po poprzednich uprawach. Mając na względzie ten aspekt, istnieje możliwość wykonania kompleksowego odkażania podłoża glebowego, aby zminimalizować ryzyko jego wystąpienia w kolejnych sezonach uprawnych.
Jakie warunki lubi niszczyk zjadliwy?
Niszczyk zjadliwy doskonale radzi sobie w wielu warunkach. Występuje masowo, przez co jest niezwykle trudny do zwalczania. Zgodnie z najświeższymi badaniami na temat tego organizmu pasożytniczego, ponad 440 gatunków roślin jest zagrożona ryzykiem wystąpienia na nich niszczyka. Ulubionymi gatunkami niszczyka są: cebula i czosnek. Szkodnik lubi bytować na większości warzyw korzeniowych i cebulowych. Niszczyki wnikają w wewnętrzne tkanki rośliny – łącznie z wiązkami przewodzącymi. Ze względu na to w zdecydowanej większości przypadków pojawienia się niszczyka jest równoznaczne z kompleksowym opanowaniem organów generatywnych. W takiej sytuacji roślina nie nadaje się do spożycia.
Niszczyk zjadliwy – zwalczanie
Zarówno na polskim, jak i europejskim rynku brakuje w pełni skutecznych preparatów, które byłyby w stanie kompleksowo zwalczać niszczyki zjadliwe. W przestrzeni internetowej można znaleźć środki przeznaczone do zwalczania opisywanego organizmu pasożytniczego, jednakże warto zaznaczyć, że zdecydowania większość z nich nie jest zarejestrowana. Sugerujemy, aby nie podejmować pochopnych decyzji w kwestii zakupu substancji zwalczających. Niezaprzeczalnie najlepszym sposobem jest po prostu przeciwdziałanie. Stosowanie płodozmianu, a także wspomniane wcześniej odkażanie podłoża glebowego przed siewem może okazać się zbawienne.