Dynia to nie tylko jesienny symbol i składnik kulinarnych przysmaków, ale także roślina o ogromnym potencjalne biznesowym. Wybór odpowiedniej odmiany ma kluczowe znaczenie w uzyskaniu wysokiego plonu handlowego oraz satysfakcji odbiorców. Niezależnie od Twojego wyboru – czy stawiasz na dynie piżmowe, szare, prowansalskie, kent czy hokkaido – w hodowli Enza Zaden dostępnych jest mnóstwo ciekawych propozycji.

W ostatnich latach zainteresowaniem cieszą się dynie w kalibrażu 1–1,5 kg, maksymalnie ok. 3 kg. Przeznaczone są często na rynek marketowy, ale już i kupcy na rynkach hurtowych rozglądają się za towarem niezbyt dużym, niedrogim i do jednorazowego spożycia. Druga tendencja, mocno widoczna na rynku, to różnorodność. Dlatego warto się zastanowić, które dynie są najbardziej opłacalne w produkcji? Które odmiany i typy są najbardziej poszukiwane? Które warto wybrać na swoje pola pod konkretne przeznaczenie? Przeczytaj artykuł i dopasuj swoją uprawę do aktualnych trendów.

W typie hokkaido

Oczkiem uwagi w hodowli Enza Zaden są dynie hokkaido. Hodowla zmierza w kierunku osiągnięcia wysokiej jakości owoców, wyrównania, ilości suchej masy a także odporności na choroby, w szczególności wirusowe. Efekty są już na ten moment bardzo dobre. W Polsce większość producentów już zauważyła różnicę między odmianami mieszańcowymi, a ustalonymi i korzyści wynikające z ich uprawy. Niezależnie od gleb, prognozowanego terminu zbioru oraz przeznaczenia wybór coraz częściej pada na odmiany Enza Zaden. Dlaczego? Bo to oznacza jakość.

Krzaczastą odmianę Orange Summer F1 wybierają producenci, którzy chcą zebrać dynię dość szybko – końcem lipca, w sierpniu na rejonach o małej presji potywirusów. Orange Summer F1 cechuje plonotwórczość i wysoki stopień wyrównania.

Kaori Kuri F1 to wybór producentów na rynek marketowy i giełdowy, którzy borykają się już z presją wirusów w uprawie dyni. Owoce mają charakterystyczny dla hokkaido kształt z „dziubkiem”, ważą średnio ok. 1,3-1,5 kg. Kaori Kuri F1 można również z powodzeniem przechowywać.

Producentom szukającym odmiany plennej, o cięższych owocach (ok.1,5 – 1,8 kg), wysoko tolerancyjnej względem wirusów polecamy Flexi Kuri F1. Odmiana ta ma więcej zalet np. wiadomo, że świetnie nadaje się do przechowania i wydłużenia podaży. W optymalnych warunkach wytrzymuje bez strat nawet do początków stycznia, a to dlatego, że jest odporna na uszkodzenia mechaniczne i zawiera dużo suchej masy. Spłaszczony kształt owocu znacznie ułatwia układanie towaru w skrzynkach oraz wykorzystanie miejsca w skrzyniopaletach. Odmiana ta ma szerokie okno zbiorcze, nie traci jakości na polu, co pozwala efektywnie rozplanować zbiór. Odporność mechaniczna tej odmiany, pretenduje ją także do miana lidera w zakresie możliwości zbioru mechanicznego w zachodniej Europie. Kto wie, może już niedługo podobne technologie pojawią się w Polsce?

Dynie piżmowe = wszechstronne zastosowanie

Nazwa typu – dynia piżmowa – pochodzi od delikatnego, lekko piżmowego aromatu miąższu, który intensyfikuje się podczas obróbki termicznej. To dynia popularna od wielu lat w USA, ale znacząco zwiększająca już swoją popularność w Europie, w tym w Polsce. Poprzez swój wydłużony, lekko gruszkowaty kształt jest łatwa w obieraniu, zaś dzięki zawartości zwartego, bezwłóknistego miąższu –  wszechstronna w zastosowaniu kulinarnym. Ponadto jest niskokaloryczna, przez co zdobywa coraz więcej zwolenników.

Jeśli więc szukasz ciekawej dyni piżmowej – na lepsze stanowiska możesz wybrać 1-1,5 kilogramową Tianę F1, która bez problemu osiągnie oczekiwane wyrównanie.

Na słabsze gleby lepiej wybrać odmianę o wyższym potencjale plonotwórczym, jak np. Hannah F1(1,5-2kg) lub nowa, bardzo obiecująca odmiana o wysokim stopniu wyrównania – Vaiana F1.

Dla producentów dyń z przeznaczeniem na przemysł polecamy Matildę F1. Po ocięciu górnej części i dolnej – z gniazdem nasiennym – pozostanie łatwy do obrania walec z bardzo dużą ilością miąższu w stosunku do objętości.

Typ szary o wyjątkowym smaku

Dynia szara zyskuje popularność na rynku, ale to wciąż mocno niedoceniany typ. Polscy konsumenci jeszcze nie do końca są przekonani do zakupu dyni z szarą skórką, ale zapewne to kwestia czasu i zmiany przyzwyczajeń, bo dynia ta cechuje się wyjątkowymi walorami smakowymi, docenianymi w kuchni.

Flagowa odmiana dyni szarej od Enza Zaden – Nelson F1  – jest łatwa w uprawie. Krzaczasty pokrój roślin znacznie ułatwia przeprowadzanie zabiegów ochrony, dokarmiania dolistnego, mechanicznego odchwaszczania i zbioru. Nelson F1 mimo szarej skórki, wewnątrz jest wybarwiony nadzwyczaj intensywnie. Miąższu jest dużo, a komora nasienna mała, stąd wysoka waga owocu, średnio 4-6 kg. Bardzo istotnymi cechami jest gruba, odporna na uszkodzenia mechaniczne skórka oraz wysoki poziom suchej masy, przez co Nelson F1 jest odmianą, którą przechować można najdłużej, nawet do 6 miesięcy.

Dla produkcji ekologicznej

Musquee de Provance to jedna z najbardziej rozpoznawalnych odmian dyni, szczególnie popularna we Francji i krajach śródziemnomorskich. Nazwa odmiany wyraźnie nawiązuje do Prowansji, gdzie jest powszechnie uprawiana i wykorzystywana w kuchni. Zielone, mocno żebrowane owoce, wraz z dojrzewaniem, stopniowo przebarwiają się na kolor brunatno-pomarańczowy. Owoce są dość duże, bo ważą od 6 do 10 kg, zatem na świeżym rynku często sprzedawana jest w postaci pokrojonej w kęsy i zafoliowanej. Jest to dynia atrakcyjna wizualnie, stąd często pojawia się również jako element ozdobny na jesiennych ekspozycjach i wystawach. Odmiana jest szczególnie popularna w produkcji ekologicznej, przy czym warto wspomnieć, że dość dobrze radzi sobie na glebach słabszych. Musquee de Provance przechowuje się bardzo długo bez utraty jakości – w sprzyjających warunkach – nawet przez kilka miesięcy.

Na świeży rynek i nie tylko

Nieco nietypową, choć szalenie interesującą propozycją w asortymencie Enza Zaden jest nowa odmiana w typie kent – Spellcast. Tworzy spłaszczone, nieco żebrowane owoce o wadze 3-4 kg, koloru kremowo-beżowego. Co bardzo ważne – skórka utrzymuje właściwą barwę nawet w miejscach styku owocu z podłożem, zatem produkt jest zawsze atrakcyjny wizualnie. W sprzyjających warunkach Spellcast potrafi zawiązać i wyżywić sporo owoców na krzewie, co daje wysoką plonotwórczość, przy wyjątkowo wysokim poziomie wyrównania. Odmiana ta jest łatwa w uprawie, tolerancyjna na warunki stresowe oraz niespecjalnie podatna na choroby wirusowe oraz grzybowe. Uprawiana jest głównie z przeznaczeniem sprzedaży na świeżym rynku, jednakże z powodzeniem może być wykorzystywana jako dynia ozdobna.

Mnogość dostępnych na rynku typów i odmian może przyprawić o zawrót głowy. Dokonanie właściwego wyboru to inwestycja, która z pewnością przyniesie wymierne korzyści. Starannie wyselekcjonowane, sprawdzone odmiany, wybrane w konsultacji z naszymi doradcami zapewnią Ci przewagę konkurencyjną. Przyszłość twojej uprawy zaczyna się już teraz – wybierz mądrze i ciesz się sukcesem!

Aleksandra Krzyżanowska, Enza Zaden Poland

Materiał promocyjny Enza Zaden Poland