W gospodarstwie Andrzeja Krzywkowskiego zlokalizowanym w Potworowie w dniu 13 sierpnia odbyła się druga już edycja Przystanku PAPRYKA. To impreza plenerowa, której głównym organizatorem jest firma Hazera. Jednym z partnerów wydarzenia jest ADOB. Właśnie w oparciu o produkty tej firmy żywione są rośliny zarówno przez linie fertygacyjne jak i nalistnie.
Jak uzyskać piękne i zdrowe owoce?
Typowe kwestie związane z niewłaściwym odżywieniem roślin poruszył w Potworowie Włodzimierz Prus z firmy ADOB. Problemem w 2023 roku okazała się pogoda. Najpierw chłód dokuczał w początkowych fazach wegetacji, zaraz po wysadzeniu rozsady do tuneli. Potem chodne noce dały się także we znaki na przełomie lipca i sierpnia. Teraz jednak dość gwałtownie rozpoczyna się okres upałów i tzw. tropikalnych nocy, a papryka weszła w okres owocowania, które przebiegać będzie przez następne kilka tygodni. Bor i wapń to te elementy, które odgrywają szczególną rolę w przeciwdziałaniu rozwojowi powszechnej choroby jaką jest sucha zgnilizna wierzchołkowa. Uwidacznia się ona szczególnie, gdy dochodzi do przesychania podłoża, okresowych braków wody w nim. Istotny jest także molibden. Zapewnienie dostatku tych pierwiastków sprzyja wybarwianiu się owoców – mówił w Potworowie przedstawiciel firmy ADOB. Dodał, że kluczowym makroelementem na tym etapie paprykowego sezonu jest potas. Nie może go zabraknąć, ale przedawkowanie prowadzić będzie do ograniczenia pobierania właśnie wapnia i boru. Cykliczne stosowanie niższych dawek nawozów ogranicza takie ryzyko. Zmniejsza także prawdopodobieństwo nadmiernego zasolenia podłoża.
Więcej na filmie
O tym jak w dniu 13 sierpnia prezentowała się papryka w gospodarstwie p. Krzywkowskiego, jak dokładnie zbudowany został program w oparciu przede wszystkim o produkty marki ADOB i o tym co jeszcze mówił jej przedstawiciel, Włodzimierz Prus, dowiedzieć się można z poniżej zamieszczonego materiału filmowego: