Sezon sadzenia czosnku w Hiszpanii już się zakończył. Tegoroczny areał przeznaczony na tę uprawę ma być mniejszy o około 15% w porównaniu z sezonem 2023/24. Według Hiszpańskiego Stowarzyszenia Producentów i Sprzedawców Czosnku (ANPCA), areał uprawy czosnku w ciągu ostatnich dwóch lat został zmniejszony nawet o ponad 30% .
Powodem tych ograniczeń są brak wody i stale rosnące koszty produkcji. W Kastylii-La Mancha, głównym regionie produkcyjnym czosnku w Hiszpanii, areał uprawy tego warzywa został zmniejszony o około 14% w porównaniu z poprzednią kampanią. Równocześnie w Andaluzji, regionie drugim pod względem uprawy czosnku i najbardziej dotkniętym suszą, areał przeznaczony na tą uprawę spadł o 20%.
Patrząc na konkretne odmiany, fioletowy czosnek doznał najbardziej znaczącego spadku areału. Po raz pierwszy w historii ta rodzima odmiana w Hiszpanii będzie stanowić tylko 38% wszystkich zasadzonych odmian czosnku. Nagły koniec poprzednich kampanii doprowadził do małych kalibrów i niższych plonów na hektar, co pozbawiło wielu plantatorów motywacji do kontynuowania nasadzeń w tym sezonie – informuje Luis Fernando Rubio, prezes ANCP.
Na razie pogoda sprzyja jednak uprawie czosnku. Jest dobra temperatura, spadło trochę deszczy, które pomogły podnieść poziom wód gruntowych na obszarach, które naprawdę tego potrzebowały. Pierwsze zbiory czosnku w Andaluzji rozpoczną się dopiero w połowie maja
Źródło: Krajowe Stowarzyszenie Producentów i Sprzedawców Czosnku (ANPCA) w Hiszpanii