Najlepsze praktyki w produkcji i przechowaniu cebuli


Seminarium Cebulowe firmy Bejo, które odbyło się w dniach 16-17 stycznia w Opalenicy w woj. wielkopolskim przyniosło uczestnikom wiele konkretnych informacji dotyczących odmian, produkcji, nawożenia i ochrony oraz przechowywania. Przy udziale specjalistów z Holandii omówiono również najważniejsze kierunki hodowli i najgroźniejsze choroby cebuli. Zapraszamy na krótką relację video z wydarzenia.

O odmianach cebuli w ofercie Bejo na 2025 roku opowiedział Ireneusz Ruciński. Przedstawił zarówno dobrze znane producentom standardy, jak i kilka nowości. Wystąpienie koncentrowało się na tych odmianach, które szczególnie dobrze mogą przyjąć się w polskich warunkach, m.in. z uwzględnieniem ostatniego bardzo gorącego i w wielu miejscach suchego sezonu.

Ron Spaans z firmy Broer B.V. omówił proces produkcji cebuli do produkcji z dymki, kierunki hodowli odmian dymki oraz przekazał najważniejsze informacje dotyczące odmian z portfolio Broer. Firma po 20 latach wprowadza na rynek dymki nowej generacji, lepiej przystosowane do obecnych warunków klimatycznych, a jak wskazał prelegent – produkcja z dymki staje się coraz popularniejsza.

Uczestnicy mogli także dowiedzieć się więcej na temat nawożenia i ochrony cebuli, o co zadbali przedstawiciele firm Chemirol, Yara, Koppert i BASF. Rinus Struik z firmy De Groot en Slot przybliżył natomiast słuchaczom holenderskie doświadczenia z produkcją cebuli oraz sposoby na ograniczenie występowania fusarium i bakterioz.

Drugi dzień Sympozjum minął natomiast na wizycie w gospodarstwie Przemysława i Justyny Galas w miejscowości Łagwy, gdzie zorganizowano wystawę sprzętu do uprawy i zbioru cebuli oraz zwiedzanie nowoczesnej przechowalni, w której za system chłodzenia i wentylacji odpowiedzialna była firma Omnivent.

Wkrótce kolejne artykuły dotyczące Sympozjum Cebulowego na portalu Warzywa Polowe!

Zapraszamy na materiał video.

Fotogaleria z wydarzenia