Po wysadzeniu rozsady warzyw kapustnych do gruntu mimo zaprawienia produktem Verimark na polu powinny być wystawione pułapki zapachowe, sygnalizujące pojawienie się much śmietki kapuścianej. Pozwala to wyprzedzić pojawienie się tego szkodnika i rozpocząć odpowiednie działania prewencyjne.
W pułapce wyłapują się tylko zapłodnione samice śmietki. Na co zwrócić uwagę ustawiając pułapki na danym polu:
- Na jednym polu ustawiamy dwie pułapki na przeciwległych końcach.
- Pułapki powinny być ustawione tak aby znajdowały się nad roślinami.
- Pułapka powinna być ustawiona kilka metrów od brzegu pola w miejscu możliwie zacisznym tam gdzie znajdują się zadrzewienia czy zakrzaczenia lub wysokie rośliny.
Wszelkie ustawianie pułapek w środku pola lub w obrębie samego gospodarstwie (a nie na plantacji kapustnych) nie przyniesie spodziewanych rezultatów. Odczyty będą błędne i producent nie będzie wiedział kiedy rzeczywiście są naloty szkodników i jak są duże. Progiem szkodliwości śmietki kapuścianej są odłowione dwie much średnio w pułapce w ciągu dwóch dni. Przypominam, że w pułapce pod wieczkiem powinien być wkręcony świeży zapach, a w pojemniku na jej dnie powinna znajdować się woda z niewielką ilością płynu do mycia naczyń lub innego detergentu. Wodę z detergentem wlewa się po to, aby odłowione much nie mogły się wydostać z pojemnika.
Monitoring plantacji warzyw – śmietka kapuściana