Trzecia edycja wydarzenia Międzynarodowe Dni Szparagów odbędzie się w Angers we Francji w dniach 29 i 30 października 2019 r. Poinformowano o tym 9 maja podczas odbywających się w Rimini targów Macfrut 2019. Szparagowa impreza jest owocem partnerstwa między Ceseną Fierą i Christianem Befve, jednym z wiodących światowych ekspertów w dziedzinie szparagów, a także współpracy z Luciano Trentini, specjalistą operującym w branży produktów świeżych.
Międzynarodowe Dni Szparagów – cel wydarzenia i informacje o nim
Międzynarodowe Dni Szparagów to wydarzenie dedykowane wszystkim ogniwom łańcucha dostaw tego warzywa. Zaangażowane są w jego organizację nie tylko firmy nasienne i szkółki, ale także podmioty oferujące maszyny do uprawy i zbioru, maszyny do pakowania, urządzenia produkcyjne i techniczne. Gospodarzami corocznych targów raz są Włochy, a raz Francja. Poprzednia edycja miała miejsce w Cesena Fiera w październiku ubiegłego roku. Wzięło w niej udział ponad 2000 gości (38% z zagranicy), a ponad 200 osób uczestniczyło w wizytach technicznych. Ten innowacyjny format zawierał obszerny program konferencji z wystąpieniami gości z całego świata oraz wypakowany atrakcjami segment terenowy.
Globalna produkcja szparagów stale rośnie
Produkcja szparagów na świecie wciąż rośnie. Tylko w ciągu ostatnich pięciu lat pod ich uprawę przeznaczono dodatkowe 57 270 hektarów ziemi. Łączny areał na którym są one produkowane wzrósł z 207 280 hektarów w 2013 r do 265 000 hektarów w 2018 r. Prym wiodą tu kraje położone w Azji (104 000 hektarów ), następnie istotnym kontynentem w tym względzie jest Europa (74 000 ha), dalej Ameryka Północna (52 000 ha) i Ameryka Łacińska (27 000 ha). Dynamika wzrostu powierzchni upraw w ciągu ostatnich pięciu lat jest szczególnie interesujące, ponieważ zaznaczają się tu pewne dysproporcje. W Azji zwiększono powierzchnię produkcyjną o 34 800 hektarów. Znaczne są zmiany także w Ameryce Północnej i wynoszą 14 400 ha. Wzrost zaznaczył się także w Europie, choć nie jest równie spektakularny co w poprzednio wymienionych częściach świata. Na Starym Kontynencie wyniósł on w ostatnich 5 latach 4 500 ha.
W których krajach szparagów produkuje się najwięcej?
Chiny są największym na świecie producentem szparagów. Pod ich uprawę przeznaczono tam w zeszłym roku powierzchnię 93 000 hektarów. Drugie miejsce podium przypada Meksykowi (29 000 ha), a trzecie Niemcom (28 000 ha). Inni ważni w światowym obrocie handlowym tym warzywem producenci to Peru (22 000 ha), USA (21 000 ha) i Hiszpania (15 000 ha). Gospodarz Macfrut 2019 – Włochy – znalazł się na siódmym miejscu tego zestawienia. W Italii szparagi uprawia się na powierzchni wynoszącej ok. 9 500 ha, z czego ponad połowa znajduje się w Apulii (6000 ha), gdzie uprawia się zielone szparagi. Ważnym regionem dla krajowej produkcji tego warzywa jest także Wenecja Euganejska (16% całkowitej powierzchni), gdzie jednak 70% to białe szparagi, Toskania (z 9% produkcji) i Emilia-Romania z 750 hektarami (7%), gdzie zielone szparagi uprawia się głównie w otwartym gruncie.
Konsumpcja szparagów we Włoszech Wedle danych dostarczonych przez CSO Italy krajowa konsumpcja szparagów rośnie. W 2017 roku osiągnęła ona poziom ponad 24 000 ton. To stanowi niebagatelny wzrost, zwłaszcza że w 2000 r. spożyto 19 000 ton. Eksperci i uczestniczy tego segmentu sektora ogrodniczego na Półwyspie Apenińskim spodziewają się kolejnego wzrostu w 2018 r.. Przypominają bowiem, że od stycznia tylko do sierpnia konsumenci nabyli 22 895 ton szparagów. Spożywanie szparagów staje się coraz bardziej powszechne. Aż 43% gospodarstw domowych zakupiło szparagi przynajmniej raz w 2017 r., podczas gdy dekadę temu odsetek ten wynosił 39%.