W tym roku wspólnie z firmami ASCROP, ADOB i Bejo, wszystkich producentów warzyw korzeniowych zapraszamy do śledzenia informacji, jakie przez będziemy przekazywać Wam z tegorocznego projektu pt. „Marchew #profesjonalnie”. Wspólnie z gospodarzem projektu Markiem Podlewskim z Komorza Przybysławskiego koło Żerkowa w województwie Wielkopolskim będzie wdrażać kilka nowatorskich rozwiązań w uprawie marchwi i pietruszki.
W gospodarstwie Marka Podlewskiego, warzywa korzeniowe uprawia się na kilkudziesięciu hektarach. Zakładana w tym sezonie plantacja doświadczalna ma 4 hektary. 2 ha będą przeznaczone do uprawy marchwi na jesienny zbiór, a 2 ha zostaną obsiane pietruszką.

Jak informuje dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP, przed rozpoczęciem tego wdrożeniowego projektu, przeprowadzono analizę składu chemicznego gleby, pod kątem fizyko-chemicznym oraz mikrobiologicznym. Z uwagi na niewielką ilość materii organicznej, podano tutaj m.in. przed uformowanie redlin potas w formie organicznej w postaci produktu BioKali.
Wyniki badań gleby pod względem mikrobiologicznym, pokazały, że je zawiera, ale w niewielkiej ilości. Dlatego ważne będzie ich pobudzenie, aby wykorzystać ich pełny potencjał.
Ważną częścią projektu, będzie również dopracowanie, nowych, alternatywnych programów dotyczących zwalczania chwastów, z uwagi m.in. na kończącą się w tym roku rejestrację preparatów zawierających metrybuzynę. Zmieniają się też rejestracje pod kontem insektycydów oraz fungicydów. Na całe szczęście pojawiają się też nowe fungicydy, jak np. Romeo, który zawiera nową, niestosowaną dotychczas w uprawie substancję czynną cerewisan – informuje dr P. Szymczak, będący równocześnie koordynatorem projektu „Marchew #profesjonalnie”. Zainteresowanym podajemy kontakt do dr Pawła Szymczaka:tel. 508 095 420, email: pawel@ascrop.pl.