W Polsce mączlik warzywny w uprawach polowych występuje z dużym nasileniem od około 8 lat, natomiast na Kujawach pojawia się od 5 lat. Jest to szkodnik dość uciążliwy zwłaszcza w ciepłe i suche lata. Dużej populacji sprzyja ciepła i wczesna wiosna. Wtedy to owady dorosłe wcześniej wychodzą z zimowania i zaczynają się bardzo szybko rozmnażać.
Na warzywach kapustnych występuje przede wszystkim na kalafiorze, brokule kapuście włoskiej i jarmużu. Tam gdzie liście są pofałdowane tak jak na kapuście włoskiej i jarmużu zwłaszcza w dolnych partiach jest praktycznie nie do zwalczenia.
Mączlik – szkodnik niezwykle ekspansywny
Producenci chcą zwalczać głównie owady dorosłe, a często nie zwracają uwagi na złożone jaja i larwy z których następnie pojawiają się osobniki dorosłe. Następny problem to to, że osobniki dorosłe mogą nalatywać z sąsiednich upraw. Tak więc jeżeli nie przerwiemy rozwoju konkretnego pokolenia to niestety walka z mączlikiem to jest swego rodzaju „walka z wiatrakami”. Mączliki zwykle mają w naszym klimacie około 5-6 pokoleń. Każde pokolenie rozwija się w zależności od warunków pogodowych od 21 do 28 dni. Każda samica może znieść około 150 jaj ułożonych w półksiężyce na spodniej stronie liścia rośliny uprawnej.
Możliwości zwalczania mączlika
Jak jest szkodliwość mączlików. Owady dorosłe praktycznie nie żerują. Stadium szkodliwym (podobnie jak u mszyc) są larwy, które żerują i pozostawiają po sobie rosę miodową. Na rosie miodowej rozwijają się grzyby sadzakowe w postaci czarnego nalotu na liściach. W przypadku warzyw pakowanych, takich jak np. brokuły, konsumenci niestety nie tolerują białych owadów dorosłych i ze względu na ich bytność na różach pod folią składają reklamacje do sklepów. W latach ciepły z dużą populacją mączlików producenci mają duży problem z pozbyciem się pojedynczych owadów dorosłych, aby nie było ich w róży. Jeżeli chodzi o larwy to zwalczanie jest dość proste tylko powinno być zrobione na większej powierzchni upraw warzyw kapustnych praktycznie w jednym czasie. Do oprysków możemy używać produktów takich jak Movento i Benevii. Przed mączlikiem rośliny również będą zabezpieczone po zastosowaniu do zaprawiania rozsady zawierającego cyjazypyr – Verimark. Trzeba jednak pamiętać, że produkty te nie działają kontaktowo. Substancje aktywne z wyżej wymienionych produktów muszą wejść w system rośliny i dopiero po pobraniu z sokiem roślinnym przez szkodniki mogą spowodować ich zgon, ale też nie od razu. Z tego względu trzeba tak zaplanować opryskiwanie roślin, aby do wylęgu larw było kilka dni, tak by po wylęgu i rozpoczęciu żerowania larwy od razu pobierały substancje aktywną z rośliny. Taki oprysk zwykle trzeba wykonać kiedy na plantacji pokażą się pierwsze owady dorosłe mączlików. Trzeba także pamiętać żeby do Movento dołożyć produkt, który rozpuszcza woski roślinne, aby substancja aktywna jak najszybciej dostała się do rośliny, a do Benevii dedykowany olej roślinny co zapewni znacznie lepszą skuteczność preparatu.
Mechaniczne możliwości zwalczania mączlika
Owady dorosłe można również próbować zwalczać używając do tego celu produktów zawierających oleje działające mechanicznie typu Emulpar czy Fitter. Produkty te sklejają owady oraz działają wysuszająco na ich ciała. Na rynku w ostatnim roku również pojawiły się produkt MiteMine, który utrudnia zasiedlanie i żerowanie larw na roślinie uprawnej poprzez wytwarzanie tarczy wapniowej. Jeżeli chodzi o zwalczanie owadów dorosłych jest to rozwiązanie raczej krótkotrwałe. Nowo nalatujące mączliki niestety przez te produkty nie są zabijane. Tak samo działają oleje. Tylko wówczas gdy ciecz zostanie naniesiona na owady dorosłe mączlika, możemy je unicestwić.