Kukurydze słodkie i supersłodkie na węgierskich polach
W pierwszej części artykułu (czytaj również) przedstawione zostały nowe odmiany kukurydzy słodkiej i supersłodkiej zaprezentowane podczas dnia otwartego firmy Syngenat, który odbyła się na Węgrzech w Hajduszoboszlo. Bardzo interesująco prezentowało się też gospodarstwo, specjalizujące się w uprawie tego gatunku.
Kilka słów o zwiedzanym gospodarstwie
Spotkanie zorganizowano w gospodarstwie Varga Gábora, a ma ono powierzchnię 500 ha. 80% powierzchni jest nawadniane głównie konsolami liniowymi. Przede wszystkim uprawiana jest w tym gospodarstwie kukurydza (odmiany słodkie i super słodkie), pomidory, groszek oraz cebula. Do uprawy tych gatunków wykorzystuje się własny park maszynowy, który dodatkowo wykorzystywany jest usługowo w gospodarstwach współpracujących. Grupa rolników, którzy ze sobą współpracują mają podpisane umowy kontraktacyjne na łączną powierzchnie 1500 hektarów słodkiej kukurydzy. Na Węgrzech, podobnie jak i we Francji, uprawa kukurydzy słodkiej i super słodkiej zajmuje powierzchnię po około 30 tys. ha. Zaraz po Stanach Zjednoczonych są to najwięksi producenci kukurydzy na świecie.
Średni plon jaki uzyskuje Pan Varga Gábor to ok 17 ton/ha. Kukurydza dostarczana jest do 6-7 zakładów przetwórczych, z którymi są podpisane umowy kontraktacyjne. Zbiory kukurydzy rozpoczynają się z końcem lipca i trwają około miesiąc. Największe problemy przysporzyła rolnikom w tym roku susza, dlatego często końcówki kolb nie zostały odpowiednio zapylone. Kukurydza, która była zbierana najpóźniej plonowała najlepiej (18-20 ton/ha). Prowadzona jest także uprawa kukurydzy w systemie ekologicznej produkcji. W tym roku udział tej uprawy to 10% całego gospodarstwa, a wynika to z coraz większego zainteresowania zakładów przetwórczych tego typu surowcem. W tym roku plony jakie udało się zebrać z plantacji ekologicznych były znacznie wyższe od klasycznej uprawy i wyniosły średnio około 21 ton/ha. Uprawa kukurydzy tzw. organicznej sprawia jednak wiele problemów. Szczególnie trudna jest walka ze szkodnikami. W tym roku siew kukurydzy był na początku maja, jednak z powodu problemów z drutowcami część plantacji została przesiana drugi raz. W takiej sytuacji do ograniczenia szkodnika wykorzystano walkę mechaniczną za pomocą brony talerzowej. Na plantacjach konwencjonalnych była duża presja omacnicy prosowianki i dlatego podczas kwitnienia kukurydzy były wykonane trzy zabiegi przeciwko temu szkodnikowi.
Jakie odmiany kukurydzy super słodkiej warto uprawiać?
Podczas spotkania Zbigniew Chuchnowski z Syngenta Polska rekomendował pewne odmiany do uprawy w Polsce. Wśród nich na uwagę zasługuje kilka kreacji pochodzących z hodowali Abbott & Cobb:
AC 6800R – odmiana super słodka. To najwcześniejsza odmiana z portfolio Syngenty i Abbott&Cobb (70 dni). Wykorzystanie zarówno na rynek świeży i w przetwórstwie. Cechuje ją wysoka jakość kolby doskonale okrytej, dobrze zabezpieczonej przed uszkodzeniami np. przez owady. Kolba regularna dobrze zapylona również na wierzchołku, ziarniaki jednorodne równo ułożone w rzędy. Rośliny są średniej wysokości, silna bez tendencji do wylegania.
AC SS3006 (nowość) – odmiana super słodka. Kolejna wczesna odmiana (73 dni) z technologią SSW – poprawiająca jakość wschodów oraz wigor rośliny w trudnych warunkach wiosennych. Zdecydowanie polecana do najwcześniejszych wysiewów. Kolba długie dobrze zaziarniona na całej długości. Atrakcyjny wygląd kolby, ziarniaki równo ułożone w proste rzędy. Dobrze okryta, liście okrywowe długo utrzymują zielony kolor. Rośliny są kompaktowe, średniej wysokości
AC 007R – odmiana super słodka. Kolejna wczesna odmiana (74 dni), od kilku lat doskonale znana na polskim rynku. Duży udział w przemyśle przetwórczym. Długa kolba dobrze zaziarniona, cylindrycznego kształtu zapewnia wysoki plon i długie okno zbiorcze. Roślina średniej wysokości o mocnym wigorze. Dobrze sprawdza się we wczesnych siewach. Atrakcyjna również na świeży rynek, liście okrywowe długo zachowują ciemnozielony kolor.
AC 3580 MR (nowość) – odmiana super słodka, średnio wczesna na główny sezon produkcyjny (78 dni). Nowa odmiana w typie znanej odmiany Dessert 82 ale od niej wcześniejsza. Polecana dla przemysłu przetwórczego.Bardzo duża, długa kolba, 20-22 proste rzędy ziarniaków. Kolba dobrze okryta, dobrze zabezpiecza ziarniaki podczas zbiory i transportu. Bardzo wysoki plon, odmiana w doświadczeniach na Węgrzech dała najwyższy wynik w plonowaniu.
AC 3590 MR (nowość) – odmiana super słodka, średnio późna (82 dni). Dedykowana do przetwórstwa. Kolba duża, 18-20 rzędów, z długimi ciemnozielonymi liśćmi okrywowy doskonale zabezpiecza kolbę. Roślina bardzo mocna, ciemno zielona, bardzo zdrowa, średniej wysokości.