Podczas ubiegłorocznej wizyty w Holandii na kolekcji odmian firmy Syngenta, mogliśmy się zapoznać z nowościami w asortymencie warzyw kapustnych. Przewodnikiem po kapuścianym królestwie był Zenon Małek portfolio menadżer warzyw kapustnych. Szczególną uwagę zwracał na nowe odmiany kapusty odporne na kiłę kapusty czy tez wyróżniających się szybkim tempem wzrostu lub adaptacją do trudnych warunków uprawy.
Nowe kapusty z potencjałem
Kilaplon F1 (SGW0339) to odmiana w typie Ramkili F1, której wartością dodaną jest odporność na kiłę kapusty. Kolejne zalety tej odmiany to bardzo dobre wyrównywanie główek – lepsze niż u wspomnianej odmiany Ramkila, bardzo dobra struktura wewnętrzna i wysokie plonowanie. Nowość to też odmiana pod numerem SGW0250 (Adelco F1) zbliżona do najbardziej znanej i wiekowej na rynku kapust używanych do przetwórstwa odmiany Ramco F1, ale przewyższająca ją wyrównaniem i wielkością plonu. Odmiana do kwaszenia, o znakomitej jakości wewnętrznej. Ciekawostką jest też Rington F1, należąca do najwcześniejszych kapust o dużych główkach – po 80-85 dniach osiąga daje duże główki masie 2,5-3,0 kg, a po około 100 dniach mogą one osiągać już 5 kg stanowiąc świetny surowiec do najwcześniejszego przetwórstwa. Odmian ta daje producentom możliwość już na początku lipca dostarczania surowca o wysokim plonie oraz jakości. W gronie kapust polecanych dla Europy wschodniej są przede wszystkim te odporne na Fusarium i stresowe warunki uprawy w tym suszę. Do takich należy Agressor F1, ale również jej następcy czyli Succesor F1 i Professor F1. Pierwsza w trudnych warunkach uprawy zachowuje wysoka zdrowotność, z kolei Professor F1 zapewnia wierne plonowanie w różnych warunkach uprawy. Odmiany te wyróżnia wysoki stopień tolerancji wobec wciornastków. Wśród odmian do długiego przechowywania Zenon Małek zwracał uwagę na Kilazol F1, która może być uprawiana w różnym zagęszczeniu dając wyrównane główki do sprzedaży świeżorynkowej. Ponadto Kilazol F1 jest przydatny do bardzo długiego przechowywania i może być uprawiany na polach gdzie występuje kiła kapustnych– podkreślał specjalista z Syngenta.
Kilazol F1 idealnie wpisuję się w aktualny trend kapust dostarczanych na świeży rynek, gdzie w Europie Zachodniej główki nie powinny osiągać masy większej niż 1,5-1,7 kg.
Kapusta Zielonor F1 nie wygląda „atrakcyjnie” na polu w trakcie uprawy, ale z kolei jest to znakomita odmiana do przechowywania i sprzedaży na świeżym rynku. To co ją wyróżnia na tle innych kapust dostępnych na rynku to utrzymanie zielonej barwy liści („głęboko zielona”) po bardzo długim okresie przechowywania. Storidor F1 to z kolei odmiana, która zdobyła duże uznanie wśród producentów kapust w całej Europie. Jej wartość to przede wszystkim bardzo dobre wyrównanie w polu, okrągła główka i łatwość obierania po okresie długiego przechowywania, co ma znaczenie z racji ograniczenia kosztów obróbki. By Storidor F1 dobrze się przechowywał, główki powinny mieć masę nie większą jak 3-3,5 kg. Prodikos F1 to również odmiana, która może być długo przechowywana. Tworzy ona główki o masie do 4,5-5 kg, po okresie przechowywania w kwietniu i maju nadaje się zarówno do sprzedaży na świeżym rynku jak też przetwórstwa. Kilastor F1(SGW0307) to odmiana wyróżniająca się wyrównaniem i cechą odporności na kiłę kapusty. Odmiana przeznaczona do długiego przechowywania, tworzy główki o masie 3-4 kg. Odmiana ta jest jeszcze w testach ma być niebawem włączona do portfolio kapust Syngenta.
Kapusty wczesne
Asortyment wczesnych kapust ubogaca Gallican F1, odmiana w typie Gregoriana F1, cechująca się wysokim osadzeniem główek, co ogranicza ryzyko ich podgniwania do spodu. Główki do 2-3,5 kg dorastają bardzo szybko po 75-80 dniach wegetacji, po czym mogą być przetrzymane na polu co tak naprawdę jest dużym wyzwanie dla kapust w tym segmencie. Dodatkowo odmianę Gallican odznacza bardzo dobre wyrównanie główek w polu i wysoka zdrowotność. Carbonara F1 to odmian o niezwykle wysokim potencjale plonotwórczym, i szybkim tempie wzrostu – po 95-100 dniach od posadzenia tworzy główki o masie 5-6 kg. Dobrze sobie radzi na stanowiskach nienawadnianych, dając dobrej jakości produkt. W asortymencie kapust czerwonych Zenon Małek zwrócił uwagę na dwie odmiany Pinkstar i Pinktoria odmiany przydatne do przechowywania, które nie brudzą innych kapust w sałatkach po przekrojeniu główek. Odmiany te są z powodzeniem uprawiane w Wielkiej Brytanii oraz Malezji.