Targi Sadownictwa i Warzywnictwa (TSW 2020) od kilku już lat nierozłącznie są związane z Konferencją Warzywniczą. Także w tym roku organizatorzy zapraszają producentów warzyw do odwiedzenia ekspozycji firm ale też pogłębienia wiedzy związanej z uprawą warzyw. Co będzie w tym roku?
Już jutro, czyli 16 lutego 2020 podczas największych branżowych Targów Sadownictwa i Warzywnictwa odbędzie po raz kolejny Konferencja Warzywa Polowe. Zapraszamy wszystkich zainteresowanych uprawą warzyw. W programie wiele ciekawych tematów, każdy znajdzie coś dla siebie. Konferencja Warzywa Polowe rozpocznie się o godzinie 10.00
10:00 – 10:30 | Ordzawienie pietruszki – przyczyny, skutki i zapobieganie. | Krzysztof Kubatko |
10:30 – 11:00 | Stemphylium vesicarium – rosnące zagrożenie w uprawach cebuli. | dr Jan Sobolewski (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) |
11:00 – 11:30 | Mączlik warzywny, rosnące zagrożenie dla upraw warzyw kapustnych. | prof. Grażyna Soika (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) |
11:30 – 12:00 | Wpływ chemicznej ochrony roślin na pozostałości środków ochrony roślin w warzywach. | dr Artur Miszczak |
12:00 – 12:25 | Jak osiągnąć wysoką jakość w produkcji warzyw? | Karol Majchrowski (Timac Agro Polska) Ayako Noguchi (CMI Roullier Francja) |
12:25 – 13:10 | Narastające problemy ze szkodliwością i zwalczaniem wciornastków oraz Fusarium oxysporum f. sp. Cepae w uprawie cebuli. | Emiel Kamminga (doradca warzywa gruntowe, Delphy, Holandia) |
13:10 – 13:35 | Biostymulacje w okresie anomalii klimatycznej | Krzysztof Zachaj (Agrosimex) |
13:35 – 14:00 | Najnowsze technologie dolistnego nawożenia mikroelementowego upraw warzywnych, w aspekcie zmieniających się warunków pogodowych, i ich wpływ na jakość surowca | dr inż. Piotr Chochura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) |