Wielkimi krokami zbliża się kolejna edycja Targów Sadownictwa i Warzywnictwa. TSW 2020 odbędzie się w halach Ptak Warsaw Expo w dniach 15-16 stycznia. Targom towarzyszyć będzie wiele atrakcji, a wśród nich konferencja pt. „Warzywa polowe”. Wstęp na nią, jak i na inne konferencje, jest bezpłatny. Odbędzie się 16 stycznia w Sali 2.
Dlaczego warto tam być?
Dr hab. Grażyna Soika (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) omówi problemy związane z występowaniem mączlika warzywnego na plantacjach. Szkodnik ten występuje na terenie całej Europy. Wśród roślin żywicielskich tego pluskwiaka poza roślinami z rodziny kapustowatych są także rośliny dziko rosnące m.in. glistnik jaskółcze ziele. W Polsce pierwsze doniesienia o występowaniu tego szkodnika na kapuście pochodzą z pierwszej połowy XIX wieku. Przez wiele lat nie powodował on ekonomicznych strat w komercyjnych uprawach warzyw kapustowatych. Dopiero w połowie lat 90. stał się groźnym szkodnikiem kapusty brukselskiej, jarmużu, kalarepy i kapusty włoskiej w Niemczech. Kilka lat później został wykazany jako groźny szkodnik upraw kapustowatych w Hiszpanii, a w 2015 roku w Polsce.
Dr Artur Miszczak (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) pochyli się nad kwestią bezpieczeństwa produkcji ogrodniczej. Warzywa są cennym składnikiem naszej diety, którą możemy w relatywnie tani sposób i przez cały rok wzbogacać o witaminy, składniki mineralne oraz błonnik. Możemy je zjadać na surowo, przygotowywać w postaci surówek i zup lub spożywać soki. Jednak niezbędnym warunkiem, aby faktycznie konsumpcja tych warzyw wyszła nam na zdrowie, jest między innymi prawidłowa ich uprawa, również pod względem odpowiedniego stosowania środków ochrony roślin. Jest to niestety wciąż podstawowe narzędzie do walki z chorobami grzybowymi i szkodnikami. Generalną zasadą powinno być ich używanie w sposób racjonalny, zrównoważony i zgodny z zapisami umieszczonymi na etykietach środków. Tak prowadzona ochrona powinna zapewniać warzywa dobrej jakości, zawierające minimalne pozostałości środków ochrony roślin.
Dr Jan Sobolewski (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) wygłosi prelekcję zatytułowaną Stemphylium vesicarium – rosnące zagrożenie w uprawach cebuli. W Polsce coraz częściej obserwuje się obecność grzyba Stemphylium vesicarium na liściach cebuli w okresie wegetacji. Symptomy infekcji widoczne są powierzchni liści. Początkowo tworzą się żółtawe, lekko wodniste plamki, które z czasem stają się brązowe i wydłużone. Niestety, w kraju brakuje opracowanego programu ochrony cebuli przed tą chorobą. Istotnym elementem ograniczającym jest właściwa agrotechnika uprawy cebuli. Wymagana jest skuteczna ochrona przed mączniakiem rzekomym i owadami, co jest istotnym elementem w profilaktyce.
Emiel Kamminga (Delphy, Worldwide Expertise for Food & Flowers) zmierzy się z kolei z zagadnieniem Fusarium oraz wciornastków na roślinach cebuli. Jednym z najgroźniejszych szkodników w uprawie cebuli jest wciornastek (Thrips tabaci). W sprzyjających warunkach szkodliwość tych owadów może być wysoka. Wciornastki żywiące się sokami oraz tkankami roślin powodują poważne zaburzenia w rozwoju roślin, objawiające się deformacją liści. Fuzaryjna zgnilizna cebuli jest to choroba odglebowa, która może występować w wielu postaciach. W wielu przypadkach Fusarium Oxysporum ma wpływ na cebulę. W kilku przypadkach dotyczy to Fusarium Avenaceum. Pierwsze objawy zaczynają się od korzeni i podstawy cebulki. Zakażona grzybem gleba może stanowić problem, szczególnie w rejonach, gdzie uprawa cebuli utrzymywana jest w monokulturze lub po innych warzywach cebulowych
To i znacznie więcej
Powyższe opisy dotyczą zaledwie kilku spośród ośmiu wystąpień naukowców i doradców zajmujących się produkcją warzyw polowych. Poniżej znajduje się pełny program konferencji „Warzywa polowe”:
10:00 – 10:30 | Ordzawienie pietruszki – przyczyny, skutki i zapobieganie. | Krzysztof Kubatko |
10:30 – 11:00 | Stemphylium vesicarium – rosnące zagrożenie w uprawach cebuli. | dr Jan Sobolewski (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) |
11:00 – 11:30 | Mączlik warzywny, rosnące zagrożenie dla upraw warzyw kapustnych. | prof. Grażyna Soika (Instytut Ogrodnictwa w Skierniewicach) |
11:30 – 12:00 | Wpływ chemicznej ochrony roślin na pozostałości środków ochrony roślin w warzywach. | dr Artur Miszczak |
12:00 – 12:25 | Jak osiągnąć wysoką jakość w produkcji warzyw? | Karol Majchrowski (Timac Agro Polska) Ayako Noguchi (CMI Roullier Francja) |
12:25 – 13:10 | Narastające problemy ze szkodliwością i zwalczaniem wciornastków oraz Fusarium oxysporum f. sp. Cepae w uprawie cebuli. | Emiel Kamminga (doradca warzywa gruntowe, Delphy, Holandia) |
13:10 – 13:35 | Biostymulacje w okresie anomalii klimatycznej | Krzysztof Zachaj (Agrosimex) |
13:35 – 14:00 | Najnowsze technologie dolistnego nawożenia mikroelementowego upraw warzywnych, w aspekcie zmieniających się warunków pogodowych, i ich wpływ na jakość surowca | dr inż. Piotr Chochura (Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu) |