Konferencja Kapuściana organizowana przez firmę Syngenta w Charsznicy to ważne spotkanie, w którym producenci tego warzywa mają szansę zapoznać się z aktualnymi rekomendacjami dotyczącymi wyboru odmian oraz wymagań stawianych ich uprawie. W ocenie Władysława Tokarczyka z firmy Syngenta warto wybierać kapusty zapewniające stabilną produkcję w trudnych warunkach z jakimi trzeba się mierzyć w ostatnich sezonach. Szkolenie było również okazją do omówienia programów ochrony i biostymulacji kapusty (Synganta) oraz aktualnych rekomendacji dotyczących nawożenia (Yara). Liderzy w produkcji rozsady warzyw – firmy Krasoń oraz Grupa Mularski, przedstawili ofertę swoich rozsad na bieżący sezon.
Odmiany kapust z oferty firmy Syngenta są przystosowane do oczekiwań plantatorów, są pewne w uprawie, zdrowo rosną i spełniają wymagania rekomendowanego przez nas przeznaczenia. Zaletą wielu odmian jest bardzo dobra trwałość polowa i przydatność do długiego przechowywania – informował na wstępie Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta. Z tym jak rośnie wiele z tych odmian, co roku można również zobaczyć na poletkach odmianowych, organizowanych w gospodarstwie Piotr Gajdy w Charsznicy, obecnego zresztą na szkoleniu w dniu 28 lutego.
Odmiany przemysłowe, ale czy tylko?
Firma Syngenta od lat jest liderem w segmencie białych kapust głowiastych kierowanych do przetwórstwa. Uprawa tych odmian jest również bardzo ważna w Gminie Charsznica, która jest jednym z liderów produkcji tego warzyw w Polsce – informował Władysław Tokarczyk.
Pierwszą rekomendowaną do uprawy przemysłowej odmianą jest Flexton F1, która doskonale sprawdza się w produkcji szybkiej kiszonki, na początek sezonu. Jej okres wegetacji to 85-95 dni. Odmiana ta daje wyrównane główki o masie 3-9 kg, które mają wysoką tolerancję na pękanie. Na uwagę zasługuje również silny system korzeniowy i jej wigor. Ten silny system korzeniowy, nawet przy zmiennych warunkach pogodowych pozwala uzyskiwać bardzo wysokie plony – komentował W. Tokarczyk.
Terminator F1 to odmiana zapewniająca również stabilne plonowanie. Ma trochę dłużysz od poprzedniej kreacji okres wegetacji (110-115 dni), główki dorastają do masy 2,5-5 kg.
W ocenie osób uprawiających te odmiany, w zależności od tego gdzie jest większe zapotrzebowanie na kapustę, a co za tym idzie cena, tam można je sprzedawać. Dlatego można te dwie odmiany uważać za kapusty uniwersalne, o doskonały parametrach przetwórczych jak też możliwe do lokowania na świeżym rynku – informował W. Tokarczyk.
Kolejna odmiana o doskonałych cechach przetwórczych to Adelco F1 (ulepszony następca odmiany Ramko F1), która w wielu regionach kraju uważana jest za odmianę podstawową do kiszenia. Jej główki mogą dorastać do 9 kg. Odmiana ta w wielu konkursach organizowanych w Charsznicy na największą główkę kapusty wygrywała je lub była jednym z ich liderów. W ocenie W. Tokarczyk, dardzo dobrą odmianą do przetwórstwa jest również Novoton F1, uważany za absolutnego lidera jeśli chodzi o potencjalny do uzyskania plon oraz jakość kapusty do kiszenia.
Z kolei Creator F1 to odmiana, której liście mają silny nalot woskowy, co czyni ją bardzo tolerancyjną na zasiedlanie wciornastkiem. Jej okres wegetacji to 120-130 dni, w tym czasie tworzy okrągłe i bardzo zdrowe główki, dorastające do 7 kg. Wyróżnia się również odpornością na fuzariozę kapusty, rasa 1 (Foc1).
Na okres bardzo zmiennych, wysokich temperatur, oraz w regionach, w których występują warunki stepowiejącego klimatu, W. Tokarczyk, rekomendował odmiany z tzw. grupy agresora. Jedną z odmian w tej grupie jest Professor F1 (130-140 dni), jego główki dorastają do 9 kg, rośliny mają silny wigor i wysoką zdrowotności. Odmiana ta jest mało podatna na wciornastka. Dedykowana jest do bezpośredniego kiszenia oraz kiszenia po krótkim okresie przechowania (1-2 miesiące).
Z odpornością na kiłę kapusty
Jak informował Zygmunt Siekacz z firmy Syngenta, w bieżącym sezonie, z uwagi na odnotowaną w ostatnich miesiącach dużą ilość opadów można spodziewać się kolejny raz nasilenie na wielu stanowiskach problemów z kiłą kapusty. Dlatego odmiany z tą odpornością, mimo czasami wyższych cen za nasiona, spotykają się z rosnącym zainteresowaniem plantatorów. Odmiany te, poza odpornością na kiłę kapusty, mają silny system korzeniowy, co zapewnia dobry plon, nawet w lata z deficytem opadu deszczu. Silniejszy system korzeniowy pozwala również na lepsze wykorzystanie składników pokarmowych znajdujących się w glebie.
Jedną z pierwszych do zbioru odmian, przeznaczonych do produkcji kiszonek, z odpornością na kiłę kapusty jest Kilparince F1 (podobna do odmiany Flexton F1), ma główki o masie 5-6 kg, jej okres wegetacji to 90-105 dni. Odmiana ta z powodzeniem może być kierowana do wczesnego przetwórstwa lub do sprzedaży na świeżym rynku.
Kilabaron F1 to odmiana dorastająca do zbioru po odmianie Kilaprince (okres wegetacji 105-115 dni), jej główki osiągają dużą masę (6-8 kg) i mają doskonałą strukturę z krótkim głąbem. Odmiana ta sprawdza się również w zbiorze mechanicznym (wtedy powinna być uprawiana w zagęszczeniu około 30 000 szt/ha). Jej główki są wyrównane i mają dobrą zdrowotność. Z powodzeniem może być przetrzymana w polu bez obawy o jakość główek.
Kilaplon F1 to odmiana o okresie wegetacji 130-135 dni, jej główki osiągają dużą masę, nawet 10 kg. Pozwala zapewnić dobry ciąg produkcyjny w połączeniu ze wcześniej wymienionymi odmianami. Zbierana w optymalnym terminie ładnie się oczyszcza, ważną cechą tej kapusty jest bardzo dobre, białe wybarwienia.
Trochę późniejszą odmianą, po tej kreacji jest Kilaking F1. Ta nowość może być uprawiana z przeznaczeniem do zbioru mechanicznego, wtedy powinna być sadzona w obsadzie około 30 tys. szt/ha. Nie wymaga intensywnej ochrony przed wciornastkiem, ma dobrą odporność na fusarium i pierścieniową plamistość. Jej okres wegetacji to 135-140 dni. Główki dorastają do 6-8 kg, są wysoko osadzone, bez tendencji do przewracania się. Ma białą strukturę wnętrza i cienkie liście, doskonałe do produkcji wysokiej jakości kwaszonki.
Kilafox F1 to odmiana o dużej odporności również na fusarium, zapewniająca wysoki plon. Jej okres wegetacji to 130–140 dni. Ma okrągłe główki, które osiągają masie około 5 kg, są łatwe do obieranie. Odmiana ta ma również wysoką tolerancję na wciornastka.
Wartą uwagi, odmianą z odpornością na kiłę kapusty, jest wysoko cenionych przez producentów Kilastor F1. Odmiana ta ma długi okres wegetacji (140-145 dni) i powinna być posadzona do 10 czerwca. Jej główki dorastają do masy 3-6 kg i są barodz zdrowe i wyrównane.