W wielu regionach kraju ze skoncentrowaną produkcją warzyw kapustnych czynnikiem negatywnie wpływającym na plon jest kiła kapusty. Jednym z elementów pozwalających ograniczyć ten problem oprócz czynników agrotechnicznych (m.in. zmianowanie, nawożenie, odkażenie gleby) jest uprawa odmian odpornych. Kilka z takich kreacji podczas XXVI Charsznickich Dni Kapusty, zaprezentowała firma Syngenta.
Jak informował Jakub Kudach z firmy Syngenta w grupie odmian odpornych na kiłę kapusty dedykowanych do przetwórstwa zasługuję takie odmiany jak: Kilaprince F1, Kilabaron F1 oraz Kilaplon F1.
Kilaprince F1 to odmiana o dużych główkach osiągających masę ponad 5 kg, dedykowanych do przemysłu. Jej okres wegetacji to 90-05 dni, dzięki temu może nadawać się do wczesnego przetwórstwa.
Kilabaron F1 – to odmiana dorastająca do zbioru po odmianie Kilaprince (okres wegetacji 115-120 dni), jej główki osiągają dużą masę i mają doskonałą strukturę z krótkim głąbem.
Kilaplon F1 – to odmiana o okresie wegetacji 130-135 dni, jej główki osiągają bardzo dużą masę – około 10 kg. Pozwala zapewnić bardzo dobry ciąg produkcyjny w połączeniu ze wcześniej wymienionymi odmianami.
Więcej o zaletach tych dwóch odmian dowiecie się z materiału filmowego: