Bernard Zioło wspomniał również o płaskich kapustach i odmianach Atumn King F1, Green Lunar F1 i Green Stelar F1, które są coraz bardziej popularne w niektórych rynkach sprzedaży. Wśród kapust pekińskich przypomniał z kolei o odmianach Preduro F1, Orient SurpriseF1, Orient ExpressF1 oraz Enduro.
Racjonalne nawożenie kapusty
Wykład Klaudia Zamkowskiej z Yara Poland dotyczył dobrych zasad nawożenia. W kontekście ograniczenia kosztów nawożenie prelegentka przypomniała o zasadności wykonywania analiz glebowych metoda ogrodniczą. Bardzo ważna jest przy tym poprawność pobierania takich prób – przykładowo z 2 ha pola należy pobrać około 14 próbek indywidulanych i przygotować z nich około 0,5 kg gleby do analizy. Dzięki takiej analizie możliwe jest przygotowanie dokładnych zaleceń przez doradców firmy Yara. Bazą do nawożenia jest zazwyczaj nawóz YaraMila Complex, wieloskładnikowy i bezchlorkowy nawóz z kompletem makroelementów. W nawożeniu kapusty nie powinno zabraknąć nawozów wapniowych jak Unika Calcium i YaraLiva Nitrabor z wysoką koncentracją szybko dostępnego dla roślin wapnia. Dodatkowo zawarty w YaraLiva Nitrabor bor bardzo dobrze współgra z wapniem i pozwala ustrzec się przed zaburzeniami fizjologicznymi jak tipburn. Wśród produktów do nawożenia dolistnego warto z kolei sięgnąć po YaraVita Brassitrel Pro i YaraTera Calcinit oraz YaraVita Stopit z wysoką zawartością wapnia. Z kolei w warunkach stresowych w celu odbudowania liści warto wykorzystać nawóz KristaLeaf Foto w dawce 3 kg/ha.
Chronić kiedy trzeba
Jakub Sobecki z firmy Sobecki Doradztwo wskazywał na istotę umiejętnego powadzenia plantacji, tak by pomagać roślinom a nie im szkodzić. Warto pamiętać, że każdy zabieg agrotechniczny a już szczególnie związany ze stosowaniem herbicydów w uprawie, to dla roślin stres, gdyż działają na nie czynniki dla nich niekorzystne – mówił doradca. Przypomniał o niezwykle ważnych zabiegach często zapomnianych, jak chociażby częste przejazdy pielnikiem, które jednocześnie napowietrzają glebę i stwarzają korzystne warunki do wzrostu korzeni i rozwoju fauny glebowej. W odniesieniu do ochrony przed patogenami z kolei warto włączyć w programy ochrony rozwiązania niekonwencjonalne jak chociażby stosowanie miedzi systemicznej, która pozwala ustrzec się przez wieloma chorobami, kwasów humusowych i innych ciekawych produktów mikrobiologicznych. Przede wszystkim istotne jest stosowanie zabiegów gdy są naprawdę konieczne.
Takie działania pozwalają lepiej i taniej produkować warzywa, co w dzisiejszych czasach nabiera coraz większego znaczenia.
Cały webinar Kapusty dopasowane do potrzeb producentów i zmian klimatu