Konferencja kapuściana odbywająca się w Charsznicy – 29 stycznia – była doskonałą okazją do poznania tegorocznych propozycji od firmy Syngenta oraz rekomendacji dotyczących zakładania plantacji zaprezentowanych przez dostawców rozsady firmy Krasoń oraz GP Mularski, rekomendacji nawozowych od firmy Yara Poland oraz wymagań stawianych ochronie omówionych przez doradców z firmy Syngenta.
Powinno być lepiej
Jak informował Władysław Tokarczyk, tegoroczny sezon może nie należy do najłatwiejszych dla producentów kapusty, jednak w jego ocenie wszystko wskazuje na to, że sytuacja na rynku może ulec znaczącej poprawie. Jak informował, w drugiej połowie stycznia na Łotwie cena kapusty kształtowała się na poziomie 0,45 euro/kg, a na Litwie w tym samym czasie wynosiła 0,25-27 euro/kg to pokazuje jak duże mogą być różnice w cenie w zależności od rynku, gdzie podawanie jest to warzywo. Jak informował w Niemczech, aktualnie jest zdecydowanie mniej kapusty niż wynika to z realnego zapotrzebowania. Dużo kapusty trafiło również i tam już do sprzedaży z uwagi na znaczący wzrost kosztów przechowywania. Dlatego sądzę, że już w drugiej połowie lutego sytuacja popytowo-cenowa powinna się poprawić – informował na wstępie konferencji Władysław Tokarczyk.
Odmiany kapust na trudne warunki
Syngenta pierwsza zaczęła oferować odmiany odporne na kiłę kapusty. Z odmian z tą odpornością rekomenduje do uprawy już kilkanaście kilka kreacji o różnym okresie wegetacji oraz przeznaczeniu – informował Zygmunt Siekacz z firmy Syngenta. W jego ocenie posiadane kilku, wartościowych odmian do przetwórstwa, które zapewniają interesujące terminy zbioru, duży plon, w czym bardzo pomocna jest odporność na kiłę kapusty. Dodatkowo, odmiany te pozwalają produkować wysokiej jakości kiszonki. Widzę również to, że dzięki pandemii wiele osób chętnie sięga po kiszonki, które są niezwykle zdrowe i zawierają dużo probiotyków. Ważne, aby w ich przypadku oferować najwyższej jakości produkt – komentował Rafał Żmuda z firmy Syngenta.
Na wczesny zbiór z odmian odpornych na kiłę kapusty Z. Siekacz, rekomendował odmianę Kilaprince F1. Zapewnia duży plon, rekomendowana jest do wczesnego przetwórstwa, ma główki o masie 5-6 kg. Czasami tak jak w 2022 roku główki tej odmiany na wielu plantacjach dorastały do ponad 8 kg. Ma silny wigor, doskonałą zdrowotność. Okres wegetacji to 90-95 dni.
Odmianą trochę późniejszą jest Kilabaron F1. Dorasta do 8-9 kg. Sprawdza się w zbiorze mechanicznym, jest dobra do przetwórstwa, ma kruche liść co zapewnia atrakcyjną kiszonkę. Jest wysoko osadzona nodze. Główki mają krótki głąb. Odporność na kiłę kapusty w połączeniu z rozbudowanym systemem korzeniowym powoduje, że doskonale sobie radzi w roku z okresowymi niedoborami wody.
Nowością rekomendowaną również do przetwórstwa jest Creator F1 o około 120-dniowym okresie wegetacji. Odmiana ta zapewnia wysoką tolerancję na wciornastki. Jej główki osiągają masę 5-7 kg, przy większym zagęszczeniu mogą być uprawiane z przeznaczeniem do sprzedaży na świeży rynek.
Adelco F1 to następca odmiany Ramco F1. Tej nowości uprawia się coraz więcej w Polsce. Ma wyrównany plon, z dobrą zdrowotnością polową, a już po 90 dniach może być przeznaczona do sprzedaży na świeży rynek. Dzięki temu, jeśli w sprzedaży są dobre ceny, można zmienić jej przeznaczenie, tak też w 2022 roku zrobiło część osób uprawiających Adelco F1. Sprawdza się do przetwórstwa, zapewniający biały kolor kiszonki, jest też bardzo dobra na tzw. szybkie kiszenie. Zaletą tej kiszonki, jest to, że cały czas jest chrupka, nie robi się miękka. Odmiana ta daje plony rzędu 150 t/ha.
Od kilku też lat jesteśmy liderem rankingu największych główek w Charsznicy. W 2022 roku pierwsze miejsce zajęła odmiana Novoton F1, a w 2020 roku Adelco F1 – kontynuował Władysław Tokarczyk, również z firmy Syngenta.
Uniwersalne
Z późniejszych odmian do przechowywania przedstawiciele firmy Syngenta do uprawy rekomendowali szczególnie takie odmiany jak Professor F1 oraz Sukcessor F1. Professor ma główki lekko płaski, zapewnia dobry surowiec do przetwórstwa, dobra do produkcji surówek, czy tzw. ciętą w worku. Główki tej odmiany mają masie 8-9 kg,
Sukcessor F1 to odmiana troszkę mniejsza od wcześniejszej ,może być kierowana do przetwórstwa, ma bardzo ładną, zdrową główkę. Jest bardzo ceniona za swoją wysoką odporność na wciornastka. Jak informował R. Żmuda jest to odmiana uniwersalna, zarówno do sprzedaży bezpośredniej jak i do przetwórstw.
Te dwie odmiany w porównaniu do Agressora F1 mają większą odporność na Xantomonas, co widać, na polach, gdzie występuje ta bakteria. Dlatego jak informował R. Żmuda ich firma cały czas poszukuje i wprowadza do sprzedaży nasiona odmian o podwyższonej odporności na trudne warunki, co doceniają stali klienci oraz osoby wprowadzające na swoje pola odmiany z oferty tej firmy nasiennej.
Na świeży rynek
Jak informował R. Żmuda, Syngenta na świeży rynek rekomendujemy szczególnie kilka odmian, a są nimi: Gallican F1, Torreador F1, Terminator F1 i Kilacess F1, Sarmelllo F1 iCordesa F1.
Gallican F1 zachowuje doskonałą zdrowotność i zapewnia wyjątkowy smak świeżych surówek.
Na okres letni muszą być uprawiane odmiany o grubszym silniejszym liściu, wysokiej tolerancji na szkodniki, jak np. wciornastka, i tutaj będzie sprawdzał się Torreador F1. Silny nalot woskowy jaki występuje u tej odmiany bardzo dobrze ochrania liście. Odmiana ta idealnie sprawdza się w uprawie na świeży rynek.
Kolejną letnią odmianą jest Terminator F1, jest to sprawdzona, powtarzalna w uprawie odmiana. Wyróżnia się małą podatnością na wciornastka, ma ładne kuliste główki.
Kilacees F1 to odmiana mająca okres wegetacji wynoszący 105-110 dni. Jest odporna na kiłę kapusty, zapewnia duże okno zbiorcze, a silny system korzeniowy pozwala na jej właściwą wegetację w okresie czasowych niedoborów wody.
Wartą uwagi odmianą o płaskich główkach jest Sarmelllo F1. Jej okres wegetacji to 85-95 dni. Główki osiągają masie 2-4 kg.
Kapusty włoskie
W ocenie W. Tokarczyka, segment kapust włoskich z portfolio firmy Syngenta, wygląda niezwykle interesująco, a to za sprawą dostępności odmian z odpornością na kiłę kapusty jak też małej podatności na mączlika warzywnego.
Taką pierwszą odmianą jest Cordesa F1 z odpornością na kiłę kapusty. Jej okres wegetacji to 110 dni. Ma dużą odporność na tip burn. Jej główka osiąga masę 1-2 kg. Jest doskonała na uprawę letnią i jesienną do zaopatrzenia świeżego rynku.
Atractum F1 to nasza nowość jeśli chodzi o kapusty włoskie, ma super trwałość na wiosnę, można ją sadzić w kilku cyklach, zapewniając doskonałej jakości surowiec.
Cordoba F1 to odmiana z odpornością na kiłę kapusty, dobra do produkcji jesiennej, na pola trudne, zmęczone, odmiana o okresie wegetacji 130 dni.
Wiratoba F1 to odmiana o wysoko osadzonych główkach, dająca bardzo wysokiej jakości gotowy produkt do sprzedaży.
Odmiany do przechowywania
W ofercie firmy Syngenta są również kapusty do przechowywania z odpornością na kiłę kapusty. Taką odmianą jest Kilastor F1. Masą jego główek można sterować poprzez zagęszczenie. Ma bardzo duży potencjał plonotwórczy, dobrze się przechowuje. Jej okres wegetacji to 140-145 dni. Odmiana ta wyróżnia się bardzo dobrą zdrowotność polową.
Marconi F1 to jedna z najnowszych odmian firmy Syngenta. Jej główki mają ładny, żarówkowaty kształt. Jest to odmiana do bardzo długiego przechowywania. Szybko zyskuje zwolenników.
Kepler F1 to druga nowość, która jest w sprzedaży 2 sezon. Jest doceniany za doskonałą zdrowotność, a w szczególności małą podatność na wciornastka. Podoba się za ładne, lekko spłaszczone główki. Odmiana ta jest łatwa w przygotowaniu do sprzedaży. Bardzo dobrze utrzymuje swój zielony kolor w okresie przechowywania. Odmiana ta dzięki swojej doskonałej zdrowotności przenosi te cechy do przechowalni, zapewniając bardzo dobrą zdrowotność przez cały okres przechowywania.
Storidor F1 to odmiana o średnich główkach, bardzo dobra do długiego przechowywania, ma doskonały wyrównany kształt przez co jest jedną z moich ulubionych odmian – mówił R. Żmuda. Odmiana ta zapewnia doskonałej jakości handlowy produkt. Polecana jest do bardzo długiego przechowywania. Zapewnia bardzo dobrej jakości główki, nadaje się do uprawy polonowej, np. po uprawie wczesnych ziemniaków. Dlatego nie ma się co zbytnio cieszyć z jej wczesnym sadzeniem, tak aby wycinać nie przetrzymane w polu główki, co pozwala utrzymać ich świeży wygląd po okresie przechowywania.
—