Szkolenie zorganizowanie 20 grudnia w Igołomii poświęcone m.in. uprawie warzyw kapustnych, było również doskonałą okazją do zapoznania się z rekomendacjami dotyczącymi zakładania upraw tego warzywa oraz ochrony go przed szkodnikami. W pierwszej części relacji można przeczytać o rekomendacjach odmianowych.
Dobrze wystartować
Jak informował Grzegorz Turzyniecki, reprezentujący na szkoleniu Grupę Mularski, ich firma produkuje rozsady warzyw kapustnych w tacach o 150 i 240 komórkach. Oprócz wykwalifikowanej grupy pracowników nad produkcją czuwa system TraceON. Dzięki temu cały proces produkcji od dezynfekcji tac, poprzez wysiew nasion, sterowanie warunkami uprawy oraz dostawy do klienta jest kontrolowany. Wiedza o tym, gdzie znajduje się dana partia rozsady, pozwala w niektórych sytuacjach na wcześniejszą dostawę do plantatora, jeśli ten ma takie oczekiwania lub warunki pogodowe sprzyjają założeniu uprawy. Dodatkowo na zamówienie odbiorcy rozsady zaprawiane są produktem Verimark.
Jak zawsze zachęcam do wcześniejszego zamawiania rozsady, które na kolejny sezon coraz więcej osób realizuje już nawet w miesiącu lipiec, poprzedzającym rok uprawy. Tegoroczne ceny rozsady warzyw kapustnych produkowane w tacach o 150 komórkach dostarczane na około 20 marca będą kosztować około 22-24 grosze za szt. Jest to wzrost o około 25-30% względem minionego roku. W przypadku później dostarczanych rozsad wzrost cen powinien byś zbliżony do około 20% względem minionego roku – informował G. Turzyniecki.
Grupę Mularski na szkoleniu reprezentowała również Katarzyna Obierska, która zachęcała do korzystania w produkcji warzyw z produktu o nazwie Czarna kreda. Tan nawóz to młody węglan wapnia, będący naturalną kopaliną, pochodzenia jeziornego. Jest równocześnie najmłodszą dostępną na rynku skałą wapienną. Zawiera reaktywną formę wapnia, którego przyswajalność w pierwszym roku po zastosowaniu wynosi 80%, dostarczając odżywcze jony wapnia. W tym produkcie zawarte są również kwasy humusowe, które również pozytywnie wpływają na poprawę struktury gleby. Zastosowanie tego produktu wspomaga również pobieranie z gleby często dotychczas niedostępnych składników odżywczych. Aplikacja czarnej kredy pozytywnie wpływa na życie biologiczne gleby. Poziom substancji organicznych w Czarnej Kredzie wynosi około 7,5%. Produkt ten można stosować na każdym etapie wzrostu roślin, gdyż nie uszkadza stożków wzrostu. Dostępny jest w postaci granulowanej oraz sypkiej. Od 2023 roku oferowany jest już nie tylko w opakowania typu typu big bag, ale również w workach 25-kilogramowych – informowała K. Obierska
Skuteczne uderzenie w szkodniki
O tym jak skutecznie radzić sobie ze zwalczaniem szkodników groźnych w uprawie warzyw kapustnych przy wykorzystaniu substancji czynnej jaką jest cyazypyr informował Marek Dąbrowski z FMC Agro Polska. Do najważniejszych zalet tej substancji czynnej zawartej w takich produktach jak Verimark i Benevia jest m.in. jej wysoka skuteczność oraz szybkie działanie jeśli chodzi o zwalczanie szkodników. Substancja ta jest bezpieczna dla środowiska i praktycznie bezwonna, co dla wielu plantatorów może mieć również istotne znaczenie.
Jak informował M. Dąbrowski, Verimark dedykowany jest do stosowania przez profesjonalnych producentów warzyw w dawce 15 ml na 1000 szt. roślin (dawka 0,6 l/ha). Ważna jest jego precyzyjna i równomierna aplikacja na etapie produkcji rozsady, tak aby 100% zastosowanej substancji czynnej dotarło do systemu korzeniowego. Zastosowanie produktu Verimark zabezpiecza młode rośliny przed śmietką kapuścianą, której larwy nawet jeśli będą znajdować się w obrębie systemu korzeniowego nie będą go uszkadzać.
Z kolei Benevia 100 OD to produkt interwencyjny, do stosowania na plantacjach w momencie pojawiania się szkodników. Najlepiej zastosować ten produkt w momencie kiedy występują młode larwy. Dawka tego produktu wynosi od 125 do 750 ml/ha. Ważne jest dostosowanie dawki cieczy roboczej, tak aby nie dochodziło do jej spływania po roślinie. Tam, gdzie zachodzi taka obawa warto ten produkt zastosować ze zwilżaczem olejowym. Produkt ma szeroką rejestrację w wielu uprawach, a obecnie najważniejszym rynkiem są dla niego uprawy warzyw kapustnych oraz cebula – informował M. Dąbrowski. Benevia wykazuje szczególnie dobre działanie jeśli chodzi o zwalczanie wciornastków. Aby jednak uzyskać optymalną skuteczność należy pamiętać o odpowiedniej dawce preparatu oraz dawce cieczy roboczej dopasowanej do formy w jakiej aktualnie występuje ten szkodnik. Trzeba pamiętać, aby zabieg wykonać na początkowym etapie występowania wciornastków na uprawie. W tym ważną rolę będzie odgrywał regularnie prowadzony monitoring. W okresie dużej populacji szkodników stosuje się pełną dawkę 0,7 l/ha. Należy pamiętać, że jest to produkt wgłębny i powinien być stosowany na większe, ukształtowane już rośliny. Dlatego warto wcześniej na etapie produkcji rozsady zastosować Verimark, a w późniejszym etapie produkcji Benevię – rekomendował M. Dąbrowski.
Czym się różnią
Verimark 200 SC | Benevia 100 OD |
Dwukrotna ilość s.a. na roślinę | Precyzyjny zabieg |
Przez system korzeniowy – podlewanie | Przez liście – oprysk |
Systemicznie | Powierzchniowo i translaminarnie |
Bez dodatków | Ważny adjuwant – olej organiczny |
Działanie przez 4–6 tygodni | Działanie przez 2–3 tygodni |
Stosowanie nie jest zależne od pogody | Stosowanie zależne od pogody |
Stosowanie z wyprzedzeniem – zapobiegawcze | Stosowanie na bieżąco – interewencyjne |
Brak (niewielkie) koszty zabiegu | Koszt zabiegu – „wjazd w pole” |
Jak informował M. Dąbrowski zastosowanie produktów zawierających cyazypyr zapewnia nie tylko dobrą zdrowotność roślin, ale również ich wyrównany wzrost, dzięki temu, że nie są uszkadzanie przez szkodniki. Wyrównany plon pozytywnie wpływa również na koszty przygotowania warzyw do sprzedaży. Zwracał równocześnie uwagę na to, aby jeśli tylko to możliwe stosować w uprawie warzyw produkty z odmiennych grup chemicznych. Tak aby jak najdłużej utrzymać skuteczność środków zarejestrowanych w uprawie warzyw.
Warto przeczytać – cz. I – Rekomendacje odmianowe