W dniu 2 lutego 2020 r. w małopolskiej Charsznicy odbyło się szkolenie pod hasłem „Kapustne bez tajemnic”, które zorganizowała firma Syngenta Polska wraz z partnerami Tradecorp, Grupa Mularski oraz GPR Krasoń. Wydarzenie cieszyło się doskonałą frekwencją, a przybyli goście mogli zapoznać się z blokiem interesujących wystąpień dotyczących doboru odmian, nawożenia, oferty rozsad oraz ochrony warzyw. Całości dopełniał quiz, gdzie w przerwach między wykładami można było wygrać ciekawe nagrody.
Sukces to dobra odmiana
Prelegenci podczas wystąpienia zwracali szczególną uwagę jak ważny jest odpowiedni dobór odmiany przy tak niepewnie zapowiadającym się sezonie. – Przed nami zapowiada się nienajłatwiejszy rok, ponieważ mamy bezśnieżną zimę, deficyt wody jest ogromny. Dlatego niezmiernie ważny jest prawidłowy dobór odmian, które mają być odporne na stresowe warunki. – powiedział Rafał Żmuda z firmy Syngenta w pierwszych słowach rozpoczynających szkolenie. Jak nadmienił prowadzący – „Sukces polega na tym, że odmiana ma dać dobry plon nawet w trudnych warunkach i wtedy ryzyko w produkcji naprawdę się zmniejsza.”
Następnie Władysław Tokarczyk z tej firmy w dalszej części prezentacji przedstawił m. in. nowości odmianowe, które prezentuje Syngenta.
Pierwszą, na którą prelegent zwrócił uwagę była odmiana Vettel F1. – Jest to kapusta dedykowana do folii, włóknin, pierwszego nasadzenia kołkowego. Ma bardzo wysoki potencjał plonotwórczy, główka osiąga duże rozmiary, nawet do 3 kg – mówił Władysław Tokarczyk. Zaznaczył również, że Vettel F1 ma wysoką odporność na pękanie. R. Żmuda, zwracał dodatkowo uwagę na dużą wczesność tej odmiany oraz bardzo krótki okres wegetacji (52-57 dni), w którym dobrze rozwija się główka.
Następną przedstawioną kreacją był Torreador F1. Nowa odmiana w typie poszukiwanym na obszarach stepowiejących o wysokich temperaturach, takich jak Ukraina, Kazachstan z wysoką tolerancją na wciornastka. Typowa kapusta na świeży rynek na zbiór w miesiącach letnich. Okres wegetacji to 105 – 110 dni do uzyskania pełnowartościowej główki. Ze względu też na ten dość krótki okres, Rafał Żmuda rekomendował również Torreadora F1 do uprawy poplonowej.
Kolejną zaprezentowaną nowością była kapusta Kilaplon F1. Odmiana kiłoodporna z silnym systemem korzeniowym i dużą siłą odtwórczą tego systemu, co wg Władysława Tokarczyka lepiej sprawdza się w zmiennych warunkach wilgotnościowych podłoża, w którym prowadzona jest uprawa. Odmiana o okresie wegetacji 130-135 dni, główki do 9 kg, dająca bardzo dobry surowiec do kiszenia.
Kreacja doskonała na świeży rynek to Kilacees F1. Odmiana kiłoodporna o szerokim oknie zbiorczym. – Nie ma nic lepszego w okresie całego lata, niż odmiana, która ma szerokie okno zbiorcze. Oznacza to, że nie starzeje się w polu, świeżo wygląda, łatwo się czyści, nie podgniwa – mówił W.Tokarczyk zaznaczając, iż są to cechy, które pozwalają operować taką kapustą przez dłuższy okres czasu.
Następną kiłoodporną odmianą, zaprezentowaną w Charsznicy był Kilastor F1. Kapusta o wysokiej zdrowotności i tolerancji na wewnętrzne zbrunatnienie główek, daje możliwość długiego przechowania, nadaje się również na świeży rynek. W zależności od gęstości sadzenia można osiągnąć główki od 4 – 6 kg. Okres wegetacji 140-145 dni.
Podczas szkolenia „Kapustne bez tajemnic” zaprezentowano również pierwszą kapustę włoską do produkcji letniej i jesiennej, odporną na kiłę kapusty i Tip burn. Była o odmiana Cordesa F1.
Kolejnymi kapustami były odmiany z grupy ‘agressorowatych’, przygotowane pod trudne warunki pogodowe. – Te odmiany są jakby wyjściem firmy na przeciw problemów klimatycznych – powiedział Władysław Tokarczyk. W założeniu firmy Syngenta, kreacje te mają ułatwić produkcję producentom w często skrajnych warunkach pogodowych.
Nową odmianą z tej grupy jest Professor F1. Kapusta o130-140 dniach wegetacji. Przy mniejszym zagęszczeniu uprawy tworzy główki do 9 kg o lekko spłaszczonym kształcie. Przy gęstszej obsadzie uzyskuje się główki o wadze 3-4 kg, które nadają się do przechowywania. Odmiana z wysoką tolerancją na wciornastki z mocnym wigorem i bardzo wysoką zdrowotnością.
Na świeży rynek i do przetwórstwa polecany był Successor F1 o nieco krótszym okresie wegetacji (120-130 dni) z tolerancją na Xanthomonas i wciornastki z silnym nalotem woskowym. Cieszy się sporym zainteresowaniem na rynku wschodnim.
Kapustą szczególnie rekomendowaną do kiszenia była odmiana Adelco F1. Rafał Żmuda z firmy Syngenta zwracał uwagę, iż jest to odmiana idealnie wpasowująca się w jesienne kiszenie. Potencjał plonotwórczy tej odmiany to 8-9 kg, a niekiedy i więcej, jak zaznaczał prelegent.
Odmiana z wysoką odpornością na Fusarium to Prodikos F1 łącząca cechy kapust na świeży rynek i do długiego przechowywania. Okres wegetacji to 140 dni.
Ostatnią zaprezentowaną kapustą była odmiana Sotidor F1. Władysław Tokarczyk zaznaczał, iż jest to odmiana, która szczególnie dobrze się czyści i ułatwia sprawny zbiór.
Podczas szkolenia pokazano również odmiany innych gatunków. Wymienione zostały kalafiory Guideline F1 i Almagro F1 – odmiany do całorocznej produkcji, ale szczególnie polecane na okres lata ze względu na tolerancję na wysokie temperatury oraz kreacja Java F1 na zbiór późno letni i jesienny, odporna na stresowe warunki.
Kolejnym tematem był ogórek – odmiana mieszańcowa Octopus F1. – To jest odmiana, która w trudniejszych warunkach, presji temperatur, wiatru, dużego zagrożenia z uwagi na mączniak rzekomy jest niezwykle cenną odmianą – mówił Władysław Tokarczyk. Ogórki są dość twarde o właściwej brodawce, ciekawym kolorze, wysokim plonie, o polowej tolerancji na mączniaka rzekomego; pożądane przez rynek.
Prelegenci wspomnieli także o odmianach marchwi Yukon F1 F1 o wysokich walorach smakowych oraz Champion F1 F1 również smacznao dobrej naci, zdrowotności, gładkiej powierzchni.
Ostatnim tematem poruszonym podczas wykładu była cebula. Przedstawiono takie odmiany jak: Medallion F1, Vision F1 do bardzo długiego przechowywania, nowość, jaką jest Nation F1, Progression F1 z odpornością na wciornastka, Holenderka Rijnsburger 5, Bartko F1 oraz czerwona Darko F1.
Więcej o zagadnieniach zaprezentowanych w Charsznicy, a związanych z nawożeniem i ochroną kapustnych oraz ofertą rozsad już niebawem na portalu warzywapolowe.pl w drugiej części relacji.