W trakcie pokazów warzywniczych jesienią w Holandii Paweł Glanowski z Bejo opowiedział o kilku odmianach kapusty czerwonej, włoskiej oraz pekińskiej, które mogą z powodzeniem być uprawiane w naszym kraju. Na poletkach pokazowych w Niderlandach prezentowały się okazale, a część z nich już przetestowano także w Polsce. O których selekcjach mowa? O tym poniżej.
Odmiany do uprawy w Polsce
Jedną z odmian o których mówił Paweł Glanowski jest Klimaro. To odmiana o silnym uwoskowaniu liści, dobrze nadająca się do przechowywania. Jej uprawa jest bardzo popularna w Holandii, ale może być także z sukcesem produkowana w Polsce. Może być sadzona w czerwcu, a jej zaletami jest wysoka zdrowotność zarówno w polu jak i w przechowalni.
Odmiana Cresposa wyróżnia się podwyższoną odpornością na kiłę kapustnych. Na poletku pokazowym rosła w zagęszczeniu 28 tys. szt./ha, ale dobrze udaje się także i w większych obsadach, do 40 tys. szt./ha. Jej okres wegetacji to nie więcej niż 100 dni.
W gronie odmian kapusty pekińskiej Paweł Glanowski wyróżnił dobrze znaną w Polsce odmianę Bilko. Doskonale nadaje się do przechowywania, nie traci swego żywego zielonego koloru. Choć jest to odmiana mało podatna na infekcje do jakich dochodzi w wilgotne okresy sezonu, to Paweł Glanowski poinformował, że aktualnie w kilku krajach Europy trwają prace nad wdrożeniem do portfolio Bejo dwóch odmian w typie Bilo, ale z odpornością na pieprzową plamistość. Wyższa będzie także ich tolerancja na tipburn.
Więcej na filmie
O tym jak te odmiany kapusty prezentowały się na holenderskich plantacjach można przekonać się oglądając poniżej zamieszczony materiał filmowy. Został on nagrany pod koniec września zeszłego roku: