Nowa odmiana dyni firmy Vitalis, podmiotu należącego do firmy Enza Zaden zdobyła „Srebrny Medal” na głównej francuskiej wystawie ogrodniczej SIVAL w kategorii innowacja odmianowa.
„Cieszę się, że otrzymaliśmy SIVAL Silver Award za naszą czerwoną dynię Kaori Kuri”, mówi Herve de Saint Pierre, menadżer generalny francuskiego oddziału. „Naszą wizją dla dyni jest pomoc w podwojeniu konsumpcji w ciągu najbliższych pięciu lat. Kaori Kuri wydłuża okres dostępności świeżej dyni o kilka tygodni. To wielkie osiągnięcie. Gratulacje należą się wszystkim naszym kolegom z Vitalis, którzy pracują nad tym projektem i którzy wyhodowali tę odmianę. To wielkie uznanie dla całej pracy wykonanej w Vitalis.”
Kaori Kuri
Kaori Kuri to nowa mieszańcowa odmiana czerwonej dyni stworzona przez Vitalis. Vitalis jest już liderem na rynku czerwonej dyni we Francji dzięki odmianie Orange Summer. „Spożycie dyni rośnie w Europie. Zwłaszcza we Francji i Niemczech”, mówi przedstawiciel handlowy Simon Gilles. Szczególnie czerwona dynia jest obecnie popularnym produktem. Konsumenci doceniają jej smak i łatwość gotowania.
Kaori Kuri wyróżnia się trzema cechami:
1. Przechowywanie
Zapotrzebowanie na czerwoną dynię jest wysokie między lutym a marcem, ale dynie są zbierane wczesną jesienią. Czas zbioru i warunki przechowywania muszą być optymalne. Okres przechowywania Kaori Kuri wynosi co najmniej trzy tygodnie dłużej niż standardy rynkowe (takie jak Uchiki Kuri). Tak więc czerwona dynia Kaori Kuri będzie dostępna dłużej w sklepach i to bez uzależnienia od importu, aby zaspokoić zimowe zapotrzebowanie konsumentów.
2. Odporność na wirusy
Przez kilka lat presja wirusów na polach stała się wysoka w kilku regionach europejskich. Dzięki swojej średniej odporności Kaori Kuri jest mniej podatna na choroby niż standardy rynkowe w warunkach średniej presji wirusa.
3. Dobry smak i atrakcyjny wygląd
Zespół hodowlany Vitalis koncentruje się głównie na smacznych odmianach o wysokiej zawartości cukru. W końcu to nasza odmiana Orange Summer stała się hitem ze względu na jej smak. Dotyczy to również Kaori Kuri. Nawet nazwa odnosi się do smaku. Kaori jest po japońsku „przyjemny smak”, a Kuri – „kasztan”. Ten wspaniały smak w połączeniu z błyszczącymi czerwonymi owocami o masie około 1,2 kg o tradycyjnym kształcie zadowoli nabywców, którzy szukają produktów wysokiej jakości.
Źródło: Informacja prasowa firmy Enza Zaden