Kalafior, brokuł, kapusta. Przegląd nowych odmian

W dniu 29 września firma Rijk Zwaan wraz z partnerami firmą Calfert oraz Erykiem Długołęckim właścicielem Skupu Owoców i Warzyw Naborówiec zorganizowali spotkanie dla producentów warzyw kapustnych. W imprezie wzięły udział również firmy Grupa Producentów Rozsad Krasoń, FMC, Intermag, BioAgris i producent maszyn do upraw międzyrzędowych Ad Rol. Parę słów o ochronie warzyw kapustnych przed szkodnikami i chorobami powiedział Piotr Borczyński z KPODR Minikowo oddział Zarzeczewo. Spotkanie odbyło się w gospodarstwie Pana Marcina Oliszewskiego w miejscowości Naborówiec.

Odmiany warzyw kapustnych przedstawił Jarosław Wojtczak przedstawiciel firmy Rijk Zwaan.

Nowe odmiany brokuła

Alcaraz RZ F1 –  nowość. Wczesny, okres wegetacji ok. 70 dni do zbioru w okresie od lata do jesieni. Przeznaczenie świeży rynek z nasadzeń 35-38 tys./ha lub przemysł ok 30 tys./ha. Wysoka odporność na stres termiczny i silne nasłonecznienie, róża nie wykazuje przebarwień antocjanowych, nie przerasta liśćmi. Atrakcyjna kopulasta, ciemnozielona zbita róża.

Larsson RZ F1–  do nasadzeń na zbiór letni i jesienny. Z przeznaczeniem na świeży rynek i dla przemysłu przetwórczego. Okres wegetacji to 85-97 dni.

Prezentacja najnowszych odmian kalafiora

Bouchard RZ F1 – późna odmiana o okresie wegetacji powyżej 90 dni. Ciężka zbita róża doskonale nadaje się do mechanicznego różyczkowania. Wysokiej jakości różyczka dla przemysłu przetwórczego

Jonsson RZ F1 –  nowość. Do uprawy od wiosny do jesieni. Okres wegetacji 80-90 dni. Szczególnie polecana na świeży rynek. Dzięki mocnemu wyniesieniu ulistnienia odmiana zachowuje doskonałą zdrowotność spodu, co w połączeniu z silnym okryciem róż przekłada się na atrakcyjną prezentację.

Paxton RZ F1 – nowość –  Pb Defense • Odporność na kiłę (Pb0; Pb1 & Pb3). Przeznaczenie: świeży rynek, przemysł przetwórczy. Utrzymuje wysokie parametry jakościowe w warunkach stresu suszy i gorąca. Silne, dobrze ustrukturyzowane rośliny o mocny wyniesieniu nawoskowanych liści osiągają dojrzałość zbiorczą po 75 – 85 dniach. Róże są bardzo dobrze okryte,  białe i zbite. Doskonale sprawdza się podczas mechanicznego różyczkowania dając wysoki plon, doskonałej jakości różyczki.

Kilka nowych odmian kapusty głowiastej

Bluesma RZ F1 –  odporność: HR: FOC1, IR: Xcc. Okres wegetacji 78-95 dni. Bluesma RZ F1 to odmiana o dość szybkim cyklu wegetacji przeznaczona na zbiory letnie oraz wczesno – jesienne. Wyróżnia się bardzo dobrą zdrowotnością, w tym tolerancją na coraz bardziej powszechną chorobę wywoływaną Xanthomonas campestris. Roślina tworzy silnie nawoskowane ulistnienie o niebieskiej barwie i mocnym wyniesieniu. Główki są wysoko osadzone, nie gniją od spodu, nie mają tendencji do pękania przez długi czas po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej.

Congama RZ F1odporność HR: FOC1. Congama RZ F1 to niezawodna odmiana o wszechstronnym zastosowaniu – na potrzeby świeżego rynku, przemysłu (fresh-cut) oraz – z późnych, poplonowych nasadzeń – do długiego przechowania. Dojrzałość zbiorczą (1,5 – 4 kg) osiąga po 90 – 120 dniach, w zależności od terminu sadzenia oraz zagęszczenia. Rośliny o silnym wigorze doskonale radzą sobie w każdych warunkach, w warunkach suszy oraz na uboższych stanowiskach. Zachowuje wysokie wyrównanie niezależnie od zastosowanego zagęszczenia. Nie jest zasiedlana przez wciornastki, w szczególności gdy jest sadzona na przełomie czerwca i lipca, dlatego po przechowaniu jest bardzo mało czasochłonna w przygotowaniu do sprzedaży.

Madalya RZ F1 – nowość,  kapusta płaska. Madalya RZ F1 to nowa odmiana kapusty białej o luźnej strukturze liści wewnątrz główki i płaskim kształcie. Krótki okres wegetacji pozwala na wiele terminów nasadzeń – od połowy marca do końca lipca. Utrzymuje wysokie wyrównanie niezależnie od zastosowanego zagęszczenia.  Oprócz zastosowań na potrzeby świeżego rynku nadaje się również do przetwórstwa – w tym do kwaszenia całych główek lub na gołąbki. Wyróżnia się wysoką trwałością w polu po osiągnięciu dojrzałości zbiorczej, dobrą zdrowotnością i odpornością na Fusarium oxysporum.

Na spotkaniu zostały zaprezentowane również kalafiory w typie romanesco oraz o fioletowym i zielonym kolorze róży

W trakcie spotkania Robert Barkowski poinformował, że firma Rijk Zwaan kładzie szczególny nacisk na hodowlę nowych odmian warzyw kapustnych odpornych na choroby, w tym na kiłę kapusty. Pierwsze odmiany kiłoodpornych kalafiorów są już dostępne w sprzedaży oznaczone logiem Pb Defense. W obecnym sezonie są to kalafiory białe Paige RZ F1, Paxton RZ F1 oraz kalafior romanesco Pontblanc RZ F1.

Następnie Krzysztof Kucharski z GPR Krasoń opowiedział w jaki sposób produkowane są rozsady w specjalistycznym gospodarstwie. Omówił proces zaprawiania Verimarkiem i hartowania rozsad.

Firma Calfert zajęła się nawożeniem w gospodarstwie. Pobrane zostały próby glebowe i wykonane zalecenia nawozowe, oraz zalecenia nawożenie do listnego i stymulacji wzrostu.

Trudne szkodniki warzyw kapustnych

W następnej kolejności zabrał głos Piotr Borczyński i omówił ochronę warzyw kapustnych przed szkodnikami. Zwrócił on uwagę na zwalczanie i szkodliwość śmietki kapuścianej w zależności od kolejnych pokoleń szkodników występujących na polu. W ostatnich latach równie szkodliwe jak żerowanie śmietki mogą być żerowania gąsienic motyli takich jak tantniś krzyżowiaczek, piętnówki czy inne. W niektórych rejonach również dość duże szkody wyrządzają takie szkodniki jak paciornica krzyżowianka. Niestety zwalczanie jej jest utrudnione ze względu na to, że efekty żerowania są widoczne kiedy już szkodników nie ma na plantacji.

Dużym problemem praktycznie co roku są mączliki warzywne. Producenci starają się zwalczać owady dorosłe a nie przywiązują wagi do przerwania łańcucha rozrodczego zwalczając najmłodsze larwy. Później owady dorosłe w coraz większej ilości nalatują na uprawy warzyw i stwarzają wiele problemów. Piotr Borczyński zwrócił również uwagę na to, że wycofywane są kolejne substancje aktywne i za chwilę może być duży problem ze zwalczaniem nie tylko szkodników ale zabezpieczeniem roślin przed chorobami grzybowymi.