W poniedziałek, 2 grudnia w Klwowie w powiecie przysuskim odbyło się szkolenie warzywnicze zorganizowane przez firmę Enza Zaden. Była to okazja do przedstawienia polecanych do uprawy pod osłonami odmian warzyw tej firmy. W tej części artykułu skupimy się na rekomendowanych odmianach papryki.
Prezentacji nowości i standardów w doborze warzyw dokonał ekspert firmy, Bernard Zioło. Pierwszą z polecanych odmian czerwonej papryki jest Dragoney F1. Charakteryzuje się zbalansowanym wzrostem, ale jak podkreślił prelegent, jej uprawę trzeba prowadzić w początkowym okresie generatywnie – rzadziej podlewając. Wpływa to na ciągłe wiązanie owoców, umiarkowany wigor, ale dobre plonowanie. Ta odmiana w polskich warunkach może być z powodzeniem uprawiana do końca października, utrzymując gładką skórkę, intensywną barwę i dobrze wybarwiając się po zebraniu na zielono.
Druga polecana odmiana to Mikel F1. Ma wysoką tolerancję na choroby odglebowe i może być prowadzona w standardowy sposób. Roślina jest nieco niższa niż Dragoney, ale zapewnia równomierne zbiory. Bernard Zioło polecił ją dla producentów, którzy chcą mieć wyrównany zbiór do pakowania w kartony.
Papryki w innych kolorach
W segmencie papryk żółtych specjalista wskazał na odmianę Volante F1 – jest to bardzo wczesna papryka, szybko się wybarwia i nadaje do intensywnej uprawy z częstym podlewaniem i obfitym nawożeniem, dając w zamian bardzo dobrą jakość i wysoki plon. Charakteryzuje się też łatwym zbiorem.
Milena F1 to nowość w segmencie papryk pomarańczowych. To również odmiana bardzo wczesna o bardzo dobrej trwałości, stabilnej wielkości owoców i dobrym wybarwieniu aż do końca zbiorów. Ta odmiana w niczym nie ustępuje dobrym odmianom czerwonym – wskazał B. Zioło.
Mówca polecił także odmianę Sixto F1 – paprykę czerwoną w typie dulce italiano o wysokiej plenności i dość późnym wybarwianiu. Polecił ją do sadzenia po nowalijkach, gdyż ta papryka dobrze sprzedaje się w szczycie sezonu – choć jak zaznaczył, nie jest to towar na masową sprzedaż.
W typie capia Bernard Zioło wskazał na odmianę Crispyred F1, która jest papryką łatwą w uprawie, o wysokiej roślinie i bardzo dobrym wiązaniu, grubej ściance i słodkim smaku. Jednak jak przestrzegł przedstawiciel Enza Zaden, rynek na tę paprykę jest ograniczony – przed wejściem w produkcję należy znaleźć odbiorcę towaru.
Na spotkaniu zarekomendowano także jedną odmianę papryki zielonej – Banckers F1 – która jest odporna na wiele chorób odglebowych i długo się wybarwia, zachowując dzięki temu ładny, zielony kolor także po zbiorze, w handlu.