Nawozy w ostatnich miesiącach należą do produktów, które najsilniej zdrożały jeśli chodzi o składowe produkcji ogrodniczej. Czy można jednak zaoszczędzić na ich aplikacji, licząc na odpowiedniej wielkości i jakości plon kapusty lub innych gatunków warzyw? Właściwe nawożenie okazuje się mieć również ważny wpływ na zdrowotność, w przypadku kapusty pozwala ograniczyć np. jej porażenie przez kiłę kapusty.
Jak informował Hubert Tabor z firmy Yara Poland, ważnym elementem racjonalnego nawożenia jest właściwie przeprowadzona analiza składu chemicznego gleby oraz odpowiednie jej zinterpretowanie. W opracowywaniu takich zaleceń można skorzystać właśnie z pomocy doradców firmy Yara Poland – dobrze przygotowany indywidualny program nawożenia to pozwala zastosować nie tylko precyzyjne dawki nawozów, ale często ich mniejsze ilości na daną uprawę.
Ważnym elementem w nawożeniu okazuje się m.in. właściwe gospodarowanie azotem, którego dawki w zależności od przebiegu pogody należy podzielić na kilka aplikacji. Aplikację nawozów należy dopasować również do prowadzonego na plantacji nawadniania.
H. Tabor zwracał również uwagę na umiejętne korzystanie z produktów firmy Yara Poland, które pozwalają zabezpieczyć system korzeniowy przed infekcjami patogenem odpowiedzialnym na wystąpienie kiły kapusty.
O tym jak przygotować się do nawożenia pola pod uprawę kapusty oraz jak ograniczyć porażenie kapusty przez kiłę kapusty dowiecie się z materiału filmowego: