W uprawie ogórka polowego kluczowym aspektem jest odpowiednie nawożenie, szczególnie w warunkach wysokich temperatur, które mogą zwiększać zapotrzebowanie roślin na wodę i składniki odżywcze. W takich warunkach najbardziej skuteczne jest nawożenie poprzez fertygację. Jak je poprowadzić w trakcie zbiorów ogórków? Podpowiada Magdalena Cieślak – Włodarczyk, z firmy Yara Poland.

Na plantacji w Hornigach, gdzie realizowany jest projekt 100 ton ogórków z hektara, pierwszy zbiór ogórków wykonano 23 lipca, czyli mniej więcej 40 dni od siewu nasion. W tym monecie kluczowe jest zarówno dobre odżywienie rosnących owoców, ale też utrzymanie wzrostu pędów i wytwarzania nowych kwiatów. W ostatnim czasie nawożenie oparto na saletrze wapniowej Calcinit w dawce 10 kg/ha tygodniowo oraz Kristalon czerwony Super (GENA). Ten ostatni podawano w dawce tygodniowej 35 kg/ha w dwóch aplikacjach.

Po pierwszym zbiorze wykonano także oprysk dolistny nawozem Superba Mikromix, zawierającym komplet mikroelementów, w dawce 0,5 kg/ha. Dodatkowo, dla wzmocnienia roślin i skrócenia międzywęźli, stosowano oprysk dolistny produktem Actisil w dawce 0,5 l/ha. Zawiera on krzem z wapniem. Krzem jest ważny dla ogórków. Produkt Actisil z firmy Yara, stabilizowany choliną, pomaga tworzyć barierę ochronną na liściach, co zmniejsza ryzyko infekcji patogenami.

Ogórki w trakcie zbiorów