Końcem marca udało mi się porozmawiać Mirosławem Gruszczewskim, doradcą handlowym firmy Norika, która posiada w swoim portfolio ponad 50 zarejestrowanych odmian ziemniaków, wprowadzonych na rynek krajowy i międzynarodowy. Opowiedział między innymi o nowościach, jakie czekają nas w tym roku i sprawdzonych w uprawie odmianach.

Odmiany pełne uznania

W ocenie mojego rozmówcy, największym zainteresowaniem wśród odbiorców sadzeniaków z tej firmy cieszą się Gala i Soraya, które należą do odmian jadalnych.

Gala

To wczesna, bardzo plenna odmiana, charakteryzująca się kształtnymi bulwami, która nadają się do pakowania. Wysoka jakość bulw Gali utrzymuje się przez cały okres przechowywania, ma średni spoczynek kiełkowania. Dzięki kształtowi bulw – okrągło-owalnemu do owalnego w połączeniu z płaskimi oczkami, z powodzeniem można je używać do maszynowego obierania.

Odmiana Gala wykazuje bardzo niewielką podatność na choroby grzybowej, w tym czarną plamistość. Brak skłonności do przebarwiania.

Skala odporności na choroby odmiany Gala:

PatogenOdpornośćPatogenOdporność
Rak ziemniaka:Patotyp D1Mokra zgniliznaŚrednia
Nicienie:Patotypy: R01, R04Zaraza łodyg:Wysoka
Wirus Y:Bardzo wysokaRdzawa plamistość:Wysoka
Liściozwój:ŚredniaParch:Średnio wysoka
Rhizoctonia:WysokaCzarna nóżka:Wysoka

Odmianę Gala wyróżniają równomierne wschody, szybkie zwieranie rzędów, wyrównany rozwój roślin, krzaki są średniowysokie, kolor kwiatów biały, ilość kwiecia niewielka. Zalecamy niszczenie kwiatostanu opryskiem azotu, który wpływa na niższy plon bulw. Na bulwach występują charakterystyczne plamki po zaschniętych przetchlinkach. Wysokie wymagania azotowe, potrzebuje czystego azotu w ilościach ok. 200 kg/ha.

Odmiana Gala (fot. firma Norika)

Soraya

Średnio wczesna, plenna odmiana jadalna, wyróżniająca się szybkodojrzewającymi bulwami. Duża odporność na przebarwienia, rekomendowana jest jako ziemniak wysokiej jakości, doskonale nadająca się do zastosowania w gastronomii, ale również na ,,mrożonki’’, jak też inne wykorzystanie w przemyśle. Istotny jest fakt, iż odmiana Soraya nadaje się do upraw ekologicznych.

 Skala odporności na choroby odmiany Soraya:

PatogenOdpornośćPatogenOdporność
Rak ziemniaka:BrakMokra zgnilizna:Bardzo wysoka
Nicienie:Patotypy: R01, R04Zaraza:Średnia
Wirus Y:Bardzo wysokaRdzawa plamistość:Wysoka
Liściozwój:ŚredniaParch:Bardzo wysoka
Rhizoctonia:Bardzo wysokaCzarna nóżka:Bardzo wysoka

W początkowym okresie szybkie tempo rozwoju, pokrój na wpół wyprostowany do szerokiego, krzak średniej wysokości do wysokiego, kwiaty białe, bardzo nieliczne. Niskie wymagania azotowe, potrzebuje czystego azotu w ilościach 80 – 120 kg/ha.

Bardzo dobra zdolność przechowalnicza, okres spoczynku bulw średni do długiego.

Odmiana Soraya (fot. firma Norika)

Nowości w sezonie 2022

Coraz większe zainteresowanie wśród odmian wykazują odmiany Mia i Wega.

Mia

Odmiana Mia to m.in. zdobywca 2 miejsca za smak na Krajowych Dniach Ziemniaka w roku 2017. Mia jest odmianą wczesną, jej owalne bulwy charakteryzują się gładką skórką o regularnych kształtach, przez co doskonale nadaje się do mycia, czy obierania mechanicznego. Cechuje się niską podatnością na przebarwienia podczas gotowania, ma wyjątkowo dobry smak, a zawartość skrobi wynosi ok. 12%.

Bulwy odmiany Mia wyróżniają się wysoką odpornością na uszkodzenia mechaniczne, nicienie, na bulwach nie ma przebarwień po obiciach i ich ciemnienia po ugotowaniu.

Skala odporności na choroby odmiany Mia:

PatogenOdpornośćPatogenOdporność
Rak ziemniaka:BrakMokra zgnilizna:Wysoka
Nicienie:Patotypy: R01, R04Zaraza:Wysoka
Wirus Y:WysokaRdzawa plamistość:Bardzo wysoka
Liściozwój:ŚredniaParch:Średnia
Rhizoctonia:WysokaCzarna nóżka:Wysoka

Odmiana Mia odznacza się szybkim przyrost masy liści od posadzenia do zwarcia rzędów, ma średni pokrój krzaka, krzaki są wysokie. Kwiaty białe, ilość kwiatów niewielka. Natomiast, jej zdolność przechowalnicza jest na poziomie bardzo dobrym, ponieważ kiełki długo utrzymują stan spoczynku.

Odmiana Mia (fot. firma Norika)

Wega

Wega to odmiana wczesna, plenna i jadalna, ponieważ posiada bardzo dobre walory spożywcze. Wyróżnia ją niska tendencja do przebarwień w stanie surowym i do ciemnienia podczas gotowania. Średnia zawartość skrobi wynosi ok. 13%.

Skala odporności na choroby odmiany Wega:

PatogenOdpornośćPatogenOdporność
Rak ziemniaka:Patotyp D1Mokra zgnilizna:Bardzo wysoka
Nicienie:Patotypy: R01, R04Zaraza:Wysoka
Wirus Y:Bardzo wysokaRdzawa plamistość:Bardzo wysoka
Liściozwój:ŚredniaParch:Średnia
Rhizoctonia:WysokaCzarna nóżka:Wysoka

Wega to odmiana, która w początkowym okresie nie rozwija się zbyt szybko, krzak wysoki, kwiaty białe, średnia ilość kwiatów. Odmiana ta wykazuje bardzo dobą zdolność przechowalniczą oraz średni okres długości spoczynku bulw.

Ciekawostką jest, iż odmiana Wega odznacza się odpornością na większość herbicydów do zwalczania chwastów, toleruje stosowanie metrybuzyny. Wskazane jest u niej zapobiegawcze oraz regularne zwalczanie popularnej choroby zarazy ziemniaczanej.

Zapotrzebowanie obu odmian Mia i Wega na azot w czystej formie wynosi średnio 150 kg/ha.

Odmiana Wega (fot. firma Norika)