XVII Charsznickie Dni Kapusty to doskonała okazja do zapoznania się z wieloma odmianami kapust, ich technologią uprawy, nowościami dedykowanymi do tego sektora, ale również możliwość porozmawiania z gospodarzami poletek odmianowych. Na rozmowę o testowanych w tym sezonie odmianach, nowościach wprowadzanych na rynek oraz rynku kapusty zdecydował się Piotr Gajda z Charsznicy, w którego gospodarstwie od lat testowane i oceniane są różne odmiany kapusty z firmy Syngenta.
Rozmowę z gospodarzem spotkania prowadził Władysław Tokarczyk z firmy Syngenta, który od lat odpowiada za organizację poletek odmian kapusty w gospodarstwie Joanny i Piotr Gajdów. Bieżący sezon nie należał do łatwych w uprawie kapusty, częste i intensywne burzowe opady deszczu oraz wysokie temperatury w wielu gospodarstwach doprowadziły do licznych problemów uprawowych – informował W. Tokarczyk. Takie warunki okazują się doskonałe do porażenia kapust przez patogeny powodujące kiłą kapusty, czarną zgniliznę kapustnych oraz czerń krzyżowych. Troszkę mniejszym problemem jest mączlik warzywny oraz wciornastek lub może te szkodniki występują w tym sezonie w troszkę innych terminach – informował P. Gajda.
Tegoroczna kolekcja około 40 odmian w moim gospodarstwie powiększyła się o kilka interesujących kapust, prezentowanych już jako nowe odmiany lub jeszcze pod numerami – mówił P. Gajda. W przygotowanym materiale filmowym omawiamy kilka z nich.