Egipski sezon cebulowy upływa pod znakiem rosnącego popytu i niższych wolumenów niż w ubiegłym roku, co powoduje wzrost cen i zwiastuje wzrost areału w przyszłym sezonie. Mohammad Hassan, kierownik sprzedaży w On Trade, pokusił się o pierwsze podsumowanie sezonu w kraju faraonów.
Mniej cebuli z Egiptu
Przed sezonem wegetacyjnym wielu producentów zrezygnowało z uprawy cebuli z powodu gwałtownego wzrostu kosztów produkcji w zeszłym roku i nieodpowiednich cen sprzedaży. Woleli przeznaczyć swój areał pod inne uprawy, w przypadku których sytuacja na rynku była bardziej przewidywalna. Dobrym przykładem może tu być pszenica , która jest obecnie bardzo poszukiwana ze względu na mniejszy import z Ukrainy. Powierzchnia uprawy jak i zbiory są zatem w tym roku niższe niż w zeszłym, ale popyt wzrósł niezwykle, szczególnie z kierunków takich jak Holandia, Hiszpania, Słowenia i Rumunia. Nasze tradycyjne rynki, takie jak Arabia Saudyjska i Zjednoczone Emiraty Arabskie, również zgłaszają wysokie zapotrzebowanie na cebulę, zwłaszcza że Zjednoczone Emiraty Arabskie są ośrodkiem reeksportu dla Iranu, Pakistanu i krajów Azji Wschodniej. Z drugiej strony popyt z rynku rosyjskiego jest słabszy niż zwykle – wyjaśnia sytuację w jakiej funkcjonują obecnie egipscy handlowcy M. Hassan. Według eksportera produkcja cebuli w tym sezonie przebiegła bardzo sprawnie, bez problemów klimatycznych i fitosanitarnych, a nawet burz piaskowych, które w Egipcie potrafią pustoszyć uprawy. W kontekście prowadzenia międzynarodowych transakcji, Egipt korzysta ze spokojnej, raczej słabej konkurencji na światowych rynkach. Naszym jedynym konkurentem w tej chwili są Indie, które produkują ogromne ilości towaru i mają kontrolę nad wschodnioazjatyckimi rynkami. Jednak rząd Indii czasami zakazuje eksportu, ponieważ ten produkt ma kluczowe znaczenie dla rynku krajowego. W tym przypadku mamy duży popyt z krajów Azji Wschodniej. Na innych rynkach cebula egipska cieszy się większym popytem niż cebula indyjska ze względu na jej lepszą jakość – dodaje.
Produkt dostosowany do wymagań rynku
W Egipcie produkowane są odmiany i rozmiary, na które jest największe zapotrzebowanie na wszystkich rynkach. Tak przynajmniej uważa M. Hassan. Najczęstszymi kierunkami produkcji u nas są czerwona i żółta cebula stołowa oraz, w mniejszym stopniu, biała cebula wykorzystywana w przemyśle przetwórczym. Najpopularniejsze aktualnie kalibraże to te min. 50 mm i większe, aż do 100 mm, a jedynie w mniejszym stopniu 30-40 mm, choć na taką cebulę także jest popyt w Bangladeszu i Pakistanie, co uznać należy za następstwo cyklonu, który nawiedził ten kraj i wzmógł zapotrzebowanie na żywność zagraniczną. Produkcja egipska charakteryzuje się najwyższą jakością, mocniejszym smakiem i zapachem oraz po prostu solidną cebulą. Spadek produkcji w porównaniu z wyjątkowo wysokim popytem doprowadził do wzrostu cen za nasz produkt. Obecnie, jeśli weźmiemy pod uwagę dostawy np. do Holandii, średnie ceny są o 22% wyższe niż w zeszłym roku – mówi M. Hassan.
Źródło: freshplaza.com