Tegoroczne Dni Otwarte firmy Syngenta odbywające się w Holandii w dniach 26-28 września, były szczególne, gdyż związane z jubileuszem 150 lat działalności działu warzyw Syngenta. Przygotowano zatem wystawę związaną z historią firmy i jej innowacyjnym podejściem do hodowli odmian. Najlepszym na to dowodem była sama kolekcja odmian, gdzie królowały warzywa z rodzaju Brasssica, czyli kapustnych – najważniejszej grupy w asortymencie warzyw Syngenta.
Jubileusz 150 lat działu Warzyw Syngenta
Na spotkanie do Wervershoof licznie przybyli przedstawiciele różnych krajów i regionów związanych z produkcja warzyw. Licznie reprezentowana była tez Polska, nie tylko przez pracowników firmy Syngenta, ale też blisko 50 osobowa grupę przedstawicieli sklepów i dystrybutorów nasion firmy Syngenta. Pod przewodnictwem Zenona Małka zwiedzili kolekcję i zapoznali się z nowościami zwłaszcza wśród warzyw kapustnych oraz sałat.
Jubileusz pokazuje gdzie jesteśmy, co oferujemy i jak blisko producentów jesteśmy przez te 150 lat. Tak naprawdę dążenie do tworzenia i wprowadzenia nowych odmian jest odpowiednią na potrzeby samych producentów – powiedział Zenon Małek, portfolio menadżer w zakresie warzyw kapustnych, dodając – Ciekawostką tego roku są kolorowe odmiany kalafiorów. Niech zatem nasz jubileusz będzie równie kolorowy jak te kalafiory, które jak wierzę, zdobędą uznanie i producentów i konsumentów.
Kapusty, które spełniają oczekiwania producentów
Cały czas poszerza się portfolio odmian odpornych na kiłę kapusty, czego dowodem były kolejne odmiany kapust, czyli Kilastor F1w segmencie przechowlaniczym, do przetwórstwa Rmakila Star, lepsza pod względem wyrównania i plonu od swojej poprzedniczki. W przyszłym roku dołączy do nich odmian Kilaplon F1. Asortyment wczesnych kapust do przetwórstwa poszerzy odmian Carbonara F1, która cechuje się bardzo szybkim tempem przyrastania główek, które dojrzałość zbiorczą osiągają po około 100 dniach od posadzenia. Jest to znakomita odmiana do przygotowania kwaszonek czy świeżych surówek. Kolejna bardzo ciekawa odmiana to Adelco F1, polecana do kwaszenia. Podobnie jak Ramco F1 ma 120 dniowy okres wegetacji, a przewyższa ją odpornością na Fusarium. Cechuje się bardzo wysoką plennością zapewniając bardzo dobry surowiec do kwaszenia pod względem zwartości cukrów i kwasu askorbinowego. Duże zainteresowani wzbudzały odmiany Succesor F1 i Professor F1, cechami zbliżone do znanej odmiany Agresor F1. Obie odmiany cechuje wysoka zdrowotność, oraz odporność na stresowe warunki pogodowe ale tez glebowe. Professor F1 tworzy duże nieco spłaszczone ciężkie główki o masie sięgającej 7-8 kg, przy okresie wegetacji około 130 dni. Succesor to odmiana o nieco mniejszych główkach, a więc przydatna jest też do sprzedaży na świeżym rynku. Obie odmiany polecane są do przetwórstwa (kwaszenie i sałatki), także po okresie kilkumiesięcznego przechowywania. Rośliny tych odmian cechuje silny wigor, co wpływa na ich wysoki potencjał plonotwórczy. Utrzymuje się on także ona także przy stresach abiotycznych związanych z przebiegiem pogody, śmiało można więc powiedzieć, ze odmiany te są odpowiedzią na zmieniający się i coraz mniej stabilny klimat.
Brokuły, ciągle na topie
Tu na uwagę zwracały odmiany wprowadzone w ostatnich kilku latach do komercyjnej produkcji w Polsce. Taką odmianą jest Batory F1, która bardzo szybko zdobyła uznanie nie tylko w naszym kraju, ale też w Szkocji, Wielkiej Brytanii, Niemczech a nawet Hiszpanii. Polecana jest ona do produkcji na świeży rynek i dla przemysłu i zbioru w czerwcu oraz jesienią (wrzesień-październik). Na uwagę zasługuje również odmian Besty F1, która zwraca uwagę swoim niesamowitym wigorem. Odmiana ta jest dość specyficzna, bowiem nie ma praktycznie żadnych wymagań pod względem gleby i stanowiska. Besty ma tak silny wigor, że uprawiana na żyznych glebach nie powinna być nawożona azotem, a na słabszych stanowiskach nawożenie azotem powinno być mocno ograniczone – mówił Zenon Małek, wskazując że odmiana ta uprawiana głównie na świeży rynek zdobywa uznanie nie tylko w Polsce, ale też w Niemczech, Szwajcarii i Wielkiej Brytanii. Kolejną uznana już odmianą brokuła jest Monrello F1, które w warunkach Polski szczególnie dobrze sprawdza się przy uprawie na zbiór jesienny, po połowie września. To bardzo dobra i uniwersalna odmiana na produkcję dla przemysłu i na świeży rynek. Szereg kolejnych ciekawych odmian jest nadal w doświadczeniach i na pewno będą wprowadzano w najbliższych latach. Nadal Syngenta realizuje projekt EasyBroq związany z uprawą kalafiorów wieloróżyczkowych. Jak informował Zenon Małek zainteresowany jest nim zarówno przemysł przetwórczy jak też świeży rynek, gdzie w tym roku brokuły wieloróżyczkowe były oferowane w postaci gotowej do zjedzenia różyczki w sieciach supermarketów. Niższy plon przy tego typu odmian w porównaniu do standardowych brokułów może zrekompensować wyższa cena finalnego produktu, jak również niższe koszty jego pozyskania – różyczkę uzyskuje się wykonując jedno tylko cięcie – wyjaśniał Z. Małek
Kalafiory nie tylko o białych różach
W segmencie kalafiorów znakomicie prezentowała już standardy dla przemysłu czyli odmiany Gohan F1, Cabral F1 i David F1. Z nowości na uwagę zwracała odmiana Almagro F1, odmiana do uprawy i zbioru w okresie lata. Odmiana ta w całej Europie doskonale sprawdziła się przy uprawie na zbiór letni i jesienny, ale szczególnie polecana jest do uprawy na zbiór w okresie lata, kiedy to w połączeniu z odmianą Guidline F1 pozwala zapewniać podaż kalafiorów przez całe lato. Almagro F1 tworzy duże róże, a przy zbiorze w czerwcu i lipcu również stanowi dokonały surowiec do różyczkowania i mrożenia. Opłacalność takiej produkujcie, w przypadku Almagro, zapewnia wysoki uzysk różyczek, w okresie wczesnoletniej kampanii skupu kalafiorów. Zupełna nowości był kalafior SGC 2074, odmiana o otwartym pokroju ale cechująca się czysto białą różą bez konieczności jej okrywania. W przypadku tej odmiany róże nie są podatne na promienie słoneczne, i zachowują białą barwę nawet przy bezpośredniej operacji słonecznej. Przy stosunkowo krótkim okresie wegetacji (65-70 dni) odmian ta zapewnia średniej wielkości róże do sprzedaży na świeżym rynku. Może być uprawiana przez cały rok. Ciekawostką były też kalafiory o nietypowej barwie róż jak Depurple F1 – filetowe róże, Flame Star F1– pomarańczowe, SGC 8001 o jasnozielonych różach. Odmiany w tym typie mogą stanowić ciekawą alternatywę dla odmian o białych różach i stanowić atrakcję kulinarną pod względem zarówno barwy jak i smaku.
Zupełne nowości
Wśród ciekawostek pojawiły się nowe jarmużu o zielonych ale też bordowych liściach. Są też dostępne odmiany typowo przemysłowo, jak Kobolt, który nadaje się do zbioru mechanicznego. Jarmuż zdobywa popularność na wielu rynkach zwłaszcza w Wielkiej Brytanii, ale zdaniem Zenona Małka, trudno na tę chwilę powiedzieć czy trend wzrostowy na jarmuż będzie się utrzymywał. Kilka nowych odmian pojawiło się a sortymencie kapusty brukselskiej, gdzie ciekawostką są odmiany o bordowym zabarwieniu jak Redarling. Takie zabarwienie sprawia, ze mają one wyższą zawartość antocjanów niż odmiany o zielonych liściach, a tym samym lepsze właściwości zdrowotne. Na kolekcji można było tez podziwiać krzyżówki między jarmużem a brukselką, gdzie częścią jadalną zarówno liście, jak też wyrastające w kątach liści młode kwiaty. Dostępne są tu już odmiany Frivole Green (zielono wybarwione liście), Frivole Purple (bordowe liście) i Frivole Red (liście czerwone). Pokazano również kilka odmian kalarepy, gdzie hodowcy Syngenty uzyskali już kilaka obiecujących selektów, które w postaci nowych odmian mają być niebawem wprowadzone na rynek.