Dni Otwarte Bejo Zaden Poland obecnie realizowane w cyklu dwuletnim, w tym roku odbywały się w dniach 25-27 sierpnia w podwarszawskiej Konotopie. Były jak zawsze okazją do obejrzenia kolekcji odmian oferowanych przez Bejo Zaden, kolekcji która w tym roku prezentowała się wyjątkowo okazale. Nie zabrakło w niej nowości, w tym zupełnie nowych w ofercie Bejo odmian kopru włoskiego, sałat i innych warzyw liściowych.
O rozwoju firmy Bejo Zaden najlepiej świadczy jej portfolio, niezwykle bogate i ciągle poszerzane jest o nowe gatunki i odmiany. Ogółem na poletkach pokazowych pokazano przeszło 250 odmian w obrębie 35 gatunków. Ostatnio dołączały do niego warzyw liściowe i sałaty, co jest konsekwencją zakupu przez Bejo firmy Agrisemen zakupionej w ubiegłym roku. Dwa lata temu podjęliśmy decyzję o zmianie częstotliwości naszych dni otwartych na cykl dwuletni i to wydaje się było słuszną decyzją. W tym roku naszą kolekcję w Konotopie odwiedziło wielu producentów, a sobota 27 sierpnia gościliśmy tu naszych głównych dystrybutorów – powiedział Grzegorz Pastuszka, dyrektor generalny Bejo Zaden Poland. Oprócz producentów z Polski do Konotopy przybyli licznie producenci warzyw z innych krajów zarówno ze wschodu, ale też Niemiec i Holandii.
Przybywa nowych odmian ale też rozwijane są technologie produkcji nasion i ich uszlachetniania, czego przykładem jest technologia B-Mox, polegająca na traktowaniu nasion naturalnymi substancjami, mającymi wpływa na lepsze kiełkowanie, wyrównanie wschodów i początkowego wzrostu nasion. Technologia B-Mox ma być oferowana w odniesieniu do nasion podkiełkowanych jak na razie marchwi i pietruszki, a z czasem kolejnych gatunków. Rozwijamy się zarówno w kierunku nowych odmian warzyw ale też technologii ich uszlachetniania –mówił Grzegorz Pastuszka. Nowością w Bejo Zaden Poland jest też budowa nowej stacji hodowlano-doświadczalnej koło Sochaczewa. Póki co realizowana jest tam hodowla ogórków gruntowych pod pieczą Wojciecha Hałaja. Cały obiekt ma być uruchomiony wiosną 2017 roku.
Oprócz kolekcji odmian w Konopie można było spotkać się z firmami oferującymi środki produkcji i technologie do uprawy warzyw. Ogółem swoją ofertę przedstawiło ponad 30 podmiotów działających w warzywniczej branży.