By kapusta mogła być długo przechowywana po zbiorze, powinna być odpowiednio do tego przygotowana. Duży na to wpływa będzie miała genetyka, czyli dobór odpowiedniej odmiany, ale również zbiór główek w odpowiedniej fazie wzrostu, oraz ich zabezpieczenie przed chorobami, które mogą się rozwijać w chłodni. Jak właściwie przygotować kapustę do długiego przechowywania – wyjaśnia Władysław Tokarczyk z Syngenta.
Artykuł reklamowy
Decydując się na długie przechowywanie kapusty należy przede wszystkim dokonać właściwego doboru odmian. Niektóre jak Zielonor F1, Storidor F1 czy Zenon F1 potwierdziły już niejednokrotnie swoją przydatność do długiego przechowywania, nawet do maja czerwca, kolejnego roku. Sam potencjał genetyczny nie gwarantuje sukcesu. Konieczne są tez inne zabiegi związane z nawożeniem, ochrona czy terminowym zbiorem główek, które pozwolą na długie przechowywanie kapusty i utrzymanie jej wysokiej jakości do momentu sprzedaży.
Scorpion 325 SC, który jest już dobrzy znany producentom warzyw. Ma szeroki ![]() |
W uprawie kapusty głowiastej Scorpion 325 SC zwalcza najważniejsze dla tego gatunku choroby czyli czerń krzyżowych, mączniak prawdziwy, plamistość pierścieniową liści, bielik krzyżowych. Preparat ma 21 dni karencji i można go stosować maksymalnie 2 razy w sezonie. Najlepiej pierwszy zabieg tym preparatem wykonać na około 6 tygodni przed zbiorem i ponowić po kolejnych 2-3 kolejnych tygodniach pamiętając o okresie karencji.

Tylko dobrze chronione warzywa, będą przydatne do długiego przechowywania. To daje możliwość elastycznego dysponowania zebranym plonem i pozwala na jego sprzedaż w okresie, najbardziej uzasadnionym ekonomicznie – mówi Władysław Tokarczyk z Syngenta.