Kolekcja odmian kapust z portfolio Take Seeds przygotowana przez firmę Enza Zaden w gospodarstwie Agaty i Marka Słotów w Chodowie koło Charsznicy w czasie Charsznickich Dni Kapusty prezentowała się okazale. O odmianach, na które warto zwrócić uwagę z pośród prezentowanych, przygotowując się do kolejnego sezonu informował Bernard Zioło z firmy Enza Zaden.

Kapusty białe na świeży rynek

W tej grupie na uwagę zasługiwała nowość – odmiana Commander F1. Odmiana ta ma około 100-110 dni, nadaje się do zbioru w drugiej połowie lata. Ma lekko spłaszczoną główkę. Wyróżniała się bardzo dobra zdrowotnością na choroby. Wielkością główek tej kreacji można sterować. Przy obsadzie około 30 000 szt./ha główki dorastają do 5 kg, a przy obsadzie około 50 000 szt./ha do około 2 kg.

Kolejną, ważną odmianą dla rynku deserowego jest Predeco F1. W jej przypadku przy zagęszczeniu około 60 000 szt./ha uzyskuje się główki o masie 1,5–2 kg. Odmiana ta dobrze sprawdza się w sprzedaży do supermarketów. Główki tej odmiany nie podgniwają od dołu, nawet w latach z nadmiarem wody.

Odmiany do długiego przechowywania

Wśród tych kreacji B. Zioło zwracał uwagę na nowości, takie jak np. TCA 581 F1, jest to bliźniacza odmiana do znanej już odmiany Coronata F1, ale gwarantującą lepsze wyrównanie roślin. Okres wegetacji to koło 140 dni. Optymalny okres jej sadzenia do przechowywania to pierwsza dekada czerwca. Odmiana ta ma silny system korzeniowy. Główki osadzone są na wysokiej nodze, dzięki czemu są bardzo zdrowe. Ma dużą tolerancję na wciornastki. Po okresie przechowywania – to możliwe jest do maja – nadaje się również do kiszenia. W zależności od obsady – 45 000 szt./ha główki osiągają masę około 3 kg, przy obsadzie 30 000–35 000 szt./ha – 4–5 kg.

Uniwersalna

Taką odmianą w ocenie B. Zioło jest odmiana Strukta F1. Jest to typowa odmiana do kiszenia, ale również do sprzedaży na świeżym rynku. Odmiana ta ma około 110-115-dniowy okres wegetacji, dorastając wówczas do 8–10 kg. Jeśli jednak są atrakcyjne ceny na rynku i zapotrzebowania na kapustę świeżą, można do jej wycinana przystępować już po około 80 dniach jej uprawy. Wówczas jej główki, są już twarde i powinny mieć masę około 2–3 kg. Jest to odmiana bardzo smaczna, nadająca się do sałatek oraz do kiszenia. Odmiana ta zachowuje dobrą zdrowotność. Wysokie osadzenie na nodze umożliwia zbiór mechaniczny jej główek. Wymaga dobrej ochrony na wciornastka.

Więcej o prezentowanych odmianach oraz wymaganiach stawianych jej uprawie dowiecie się w materiale filmowym: