W bieżącym sezonie 2016 preparat Fusilade Forte 150EC został bardzo szeroko zarejestrowany. Jest to ważna informacja dla wielu producentów, którzy na co dzień borykają się z problemem zwalczania chwastów jednoliściennych, w uprawach warzyw i owoców. Fusilade Forte 150EC zawiera unikalną substancję czynną, która w połączeniu z najbardziej zaawansowanymi środkami wspomagającymi, zamkniętymi w zintegrowanej technologii ISO-LINK, zapewnia wysoką skuteczność.
Technologia ISO-LINK ta zapewnia dokładne pokrycie chwastów, doskonałą przyczepność, szybkie wchłanianie preparatu, równomierne pokrycie liści, długotrwałe działanie na chwasty a przede wszystkim bezpieczeństwo dla rośliny uprawnej. Aktualna lista obejmuje 80 gatunków roślin uprawnych w uprawie których możliwe jest używanie Fusilade Forte 150 EC. Są to: agrest, bobik, borówka amerykańska, bób, brzoskwinia, brukiew, burak ćwikłowy, burak cukrowy, burak liściowy (botwinka), burak pastewny, cebula uprawiana z siewu, cebula uprawiana z rozsady, cebula uprawiana z dymki, cebula uprawiana na zielony szczypior, chmiel, chrzan, cykoria korzeniowa, cykoria sałatowa (odmiany białe i czerwone, w tym Radicchio), czereśnia, czosnek, endywia, fasola szparagowa, fasola uprawiana na świeże nasiona, fasola uprawiana na suche nasiona- groch siewny jadalny uprawiany na suche nasiona oraz groch pastewny uprawiany na suche nasiona (peluszka)- groch zielony cukrowy (na strąki), groch zwyczajny uprawiany na świeże nasiona, groch zwyczajny uprawiany na suche nasiona, grusza, gryka, jarmuż, jeżyna, karczoch, , koper włoski, len zwyczajny, włóknisty oraz len uprawiany na nasiona, łubin biały, łubin żółty, łubin wąskolistny, mak, malina, marchew, morela, orzech laskowy, orzech włoski, pasternak, pietruszka korzeniowa, pietruszka naciowa, pigwa, por uprawiany z siewu, por uprawiany z rozsady, porzeczka czarna, porzeczka czerwona, porzeczka biała, rabarbar, rośliny ozdobne (roczne z siewu i z rozsady, dwuletnie i wieloletnie, byliny ogrodowe, krzewy ozdobne), szkółki roślin ozdobnych uprawiane w gruncie, pod osłonami i w szklarniach, rośliny zielarskie – wykorzystanie na zioła oraz na korzeń i do parzenia naparów, rzepa, rzepak jary, rzepak ozimy, rzodkiew, rzodkiewka, salsefia, sałata głowiasta, sałata liściowa z przeznaczeniem do konsumpcji, plantacje nasienne sałata, seler korzeniowy, seler naciowy, słonecznik, soja, szalotka, szczypiorek, szparag – odchwaszczanie w trakcie wegetacji oraz po zbiorze wypustek szparagowych (łodyg jadalnych), szpinak, śliwa, truskawka, wierzba oraz szkółki leśne uprawiane w gruncie, pod osłonami i w szklarniach, winorośl, wiśnia, ziemniak, żurawina.
źródło: materiały Syngenta