Na ceny warzyw polowych uzyskiwanych w Polsce wpływ mają liczne czynniki. Bardzo ważnym, być może kluczowym, jest sytuacja na międzynarodowych rynkach. Warunki do uprawy warzyw polowych w Polsce w 2018 roku były trudne, ale okazuje się, że w Europie na ogół było jeszcze gorzej. Dlatego też zbiory w wielu państwach są najniższe od wielu lat. Czy tak zła sytuacja podażowa przełoży się na wyższe stawki?
Kiepska sytuacja w całej Europie
Podwarszawska konferencja Fresh Market 2018 to ważne coroczne wydarzenie w branży ogrodniczej. W tym roku nie zabrakło interesujących wystąpień. Jedno z nich należało do Marka Słowińskiego, redaktora portalu fresh-market.pl. We wstępie prelegent poinformował, że na wielkość produkcji warzyw w 2018 roku wpływ miały przede wszystkim niestandardowe, niesprzyjające wegetacji warunki pogodowe. Dotknęły one Polskę w mniejszym stopniu niż większość krajów, zwłaszcza na południu i zachodzie kontynentu. Zbiory warzyw będą więc znacznie gorsze niż zeszłoroczne, a także poniżej średniej 5 letniej. Nie należy się spodziewać także, by warzywa miały dobrą jakość. Zbiory prowadzone są w warunkach dalekich od optymalnych, więc walor przechowalniczy nie jest wysoki. Na wschodzie zbiory także będą niższe, podobnie jaki ilość plonów przeznaczonych do przechowywania. Kolejną komplikacją może tu być niewystarczająca baza przechowalnicza. Czy to oznacza, że ceny warzyw polowych osiągną wysokie poziomy?
Co dalej z cenami kapusty?
Plantatorzy notowali straty w uprawie kapusty białej spowodowane chorobami bakteryjnymi i grzybowymi. Największym problemem były jednak warunki pogodowe. Tu prognozy dotyczące rozwoju sytuacji rynkowej zdaniem prelegenta są dwie. Ceny mogą przekroczyć dość znacznie 1 zł/kg, jeśli straty okażą się bardzo poważne. Jeżeli jednak kapusta będzie nadawała się do przechowywania, to spodziewać trzeba się wiosną stawek wahających się w przedziale 0,7- 0,8 zł/kg. Rozwój sytuacji może silnie warunkować jednak podaż kapusty niemieckiej w kolejnych miesiącach. Kapusta pekińska powinna w najbliższej przyszłości drożeć. Trudność w dostępie do danych określających rynek tego warzywa sprawia jednak, że o ścisłe prognozy trudno się pokusić. Wydaje się jednak, że na znaczący wzrost eksportu nie ma co liczyć. – informował Marek Słowiński. Zdaniem niektórych specjalistów z branży ceny w najbliższych miesiącach będą wahać się w przedziale 1,5-3 zł/kg.
Czy cebula i marchew dadzą zarobić?
Prelegent podzielił się swymi przewidywaniami co do przyszłych stawek za cebulę. Jego prognoza cenowa dla tego gatunku była raczej pozytywna. Wartość cebuli powinna sukcesywnie wzrastać. Na przełomie stycznia i lutego stawki powinny przekroczyć 1 zł/kg. Możliwe, że na końcu kampanii towaru po prostu zabraknie i to może spowodować skok cen. Ta kwestia nie jest jednak pewna i to raczej wydarzyć może się dopiero w kwietniu.– informował Marek Słowiński. Jego zdaniem słabe zbiory marchwi dają duże prawdopodobieństwo utrzymania się wysokich cen. W końcówce sezonu scenariusze mogą być jednak zdecydowanie różne. Nie wydaje się jednak, by nawet w najbardziej sceptycznych przewidywaniach stawki w maju spadły poniżej 1 zł/kg. Wydaje się więc, że ceny warzyw polowych powinny zrekompensować niższe, niż w poprzednich sezonach, zbiory.