Produkcja warzyw polowych na Litwie powoli, lecz konsekwentnie wzrasta. Choć kraj ten posiada odpowiednie warunki do ich uprawy, to jest ona ograniczana napływem konkurencyjnej żywności z Polski o bardzo dobrej jakości, a częściowo także z Hiszpanii. Mimo tych niesprzyjających czynników funkcjonują w centralnej części kraju gospodarstwa, gdzie cebulę uprawia się na rozległych areałach.
Niewielka presja chorób grzybowych
W okolicach Kiejdan funkcjonują gospodarstwa w których uprawia się cebulę. Areały uprawne osiągają tu 80-90 ha. Obecny sezon jest dla producentów raczej korzystny pod względem przebiegu pogody, choć w ostatnim czasie wystąpiły tu obfite opady deszczu. To wraz w wysokimi temperaturami sprawia, że nasila się obecność nowego na Litwie patogena – Stemphylium. Na niektórych plantacjach w ciągu ostatnich dni pojawił się też mączniak rzekomy. Generalnie przyznać jednak należy, że rośliny są w niezłej kondycji.