W całej Polsce zbliża się okres gdy rozpocznie się kopanie pierwszych cebul. W niektórych regionach cebule dość szybko położyły szczypior, do czego w wielu przypadkach przyczyniła się duża presja chorób czy nasilenie szkodników. Mimo wszystko plony cebuli w tym roku zapowiadają się na lepszym poziomie niż w poprzednim sezonie.
Ten sezon w uprawie cebuli okazał się z jednej strony bardziej sprzyjający do uprawy tego warzywa, ale z drugiej wymagający większej uwagi ze strony producentów. Już na samym starcie w wielu regionach kraju doskwierał deficyt wody, co znacznie utrudniało wschody i stosowanie herbicydów. Był to szczególnie niesprzyjający okres dla odmian w typie hiszpańskim i amerykańskim, które w fazie juwenilnej wymagają raczej ciepła. Generalnie jednak warunki klimatyczne dla wzrostu cebuli w większości regionów kraju były korzystniejsze niż ubiegłym roku, zwłaszcza rozkład opadów i umiarkowane temperatury w okresie lata, sprzyjały lepszemu dorastaniu cebul. Generalnie można powiedzieć, że kaliber cebul w tym sezonie będzie zadowalający i główny udział w plonach będą miały cebuli o średnicy 6-7 mm. Tak korzystne sytuacja nie jest powszechna w innych krajach Europy, gdzie plony cebuli ograniczyły bardzo często ekstremalne warunki pogodowe.