W gospodarstwie Państwa Mikołajczaków na Kujawach, nie tylko uprawia się cebulę na powierzchni 70 ha, ale również testuje nowe odmiany tego popularnego gatunku. W minionym roku rosło tam 15 odmian, jakie ma w swojej ofercie PNOS Ożarów Mazowiecki.  15 odmian w różnych segmentach, od wczesnej do średnio wczesnej, średnio późnej, późnej. Jak wypadły, które sprawdziły się najlepiej? Jakie odmiany warto uprawiać na szerszą skalę?

Jeśli chodzi o same odmiany to widać sporo różnic.  Ale czy zauważyliście, czy już dzisiaj możemy powiedzieć, że macie jakieś swoje typy. Czy to w cebulach o czerwonym, czy tam bordowym kolorze łuski, czy też w cebulach o tym tradycyjnym w Polsce złotym, czy brązowym kolorze łuski – pyta w trakcie naszej wizyty na polu Dariusz Kacprzak, z PNOS Ożarów Mazowiecki.

Tak. Na pewno Rojo Duro z czerwonej odmiany jest bardzo ładną cebulą, godną polecenia. Z ciemnych łusek to na pewno Darkstone, rewelacja moim zdaniem. Już po ilości widać co leży na rzędach po wykopaniu, to już będzie na pewno planowało. I też odmiana tu Stalagmit na pewno jest też bardzo, ładną odmianą. – odpowiada Szymon Mikołajczak, właściciel gospodarstwa.

Charakterystyka wybranych odmian cebuli (kolejność alfabetyczna)

Amfora F1 (Moravo Seed)

Typ: późna, typ amerykański

Okres wegetacji: ok. 130–140 dni.

Wielkość: duże cebule o średnicy 7+ cm, bardzo dobre wyrównanie

Kolor łuski: złocisto-brązowy.

Odporność: dobra na choroby przechowalnicze.

Przechowywanie: do 8 miesięcy.

Zastosowanie: świeży rynek, przechowywanie, przetwórstwo.

Darktstone F1 (Maraldi Sementi)

Typ: późna, typ włoski

Okres wegetacji: ok. 115–130 dni.

Wielkość: średnie i duże cebule, bardzo twarda

Kolor łuski: brązowy

Odporność: wysoka na choroby grzybowe.

Przechowywanie: bardzo długie,

Zastosowanie: świeży rynek, gastronomia, przechowywanie

Hessonite F1 (Maraldi Sementi)

Typ: wczesna, typ amerykański

Okres wegetacji: 105–110 dni.

Wielkość: średnie do dużych cebule, bardzo twarde i wyrównane

Kolor łuski: ciemnosłomkowy, mocna, dobrze się utrzymuje

Odporność: silny system korzeniowy, odporna na warunki stresowe.

Przechowywanie: do 8 miesięcy.

Zastosowanie: świeży rynek, na worek i do przetwórstwa

Histria F1 (Hektar)

Typ: wczesna, typ Rjnsburger

Okres wegetacji: 105–110 dni.

Wielkość: średnie do dużych cebule.

Kolor łuski: ciemnosłomkowy.

Odporność: silny system korzeniowy, odporna na warunki stresowe.

Przechowywanie: do 8 miesięcy.

Zastosowanie: świeży rynek, na worek, przechowywanie

    Rojo Duro ( Maraldi Sementi)

    Typ: średnio późna, czerwona, typ włoski

    Okres wegetacji: ok. 120 -125 dni.

    Wielkość: średnie do dużych cebule, wysokie plony

    Kolor łuski: intensywnie bordowy.

    Odporność: dobra na choroby liści.

    Przechowywanie: bardzo dobre, 8-10 miesięcy

    Zastosowanie: świeży rynek, sałatki, przechowywanie

    Stalagmit F1 (Moravo Seed)

    Typ: wczesna, amerykańska.

    Okres wegetacji: 105 dni.

    Wielkość: wyrównane cebule.

    Kolor łuski: złocista.

    Odporność: dobrze nadaje się do obierania, ale krótsze przechowywanie.

    Przechowywanie: do stycznia.

    Zastosowanie: obieranie, świeży rynek.

    Triumf F1 (Moravo Seeds)

    Typ: średnio późna, typ amerykański

    Okres wegetacji: ok. 130–140 dni.

    Wielkość: duże cebule.

    Kolor łuski: brązowa.

    Odporność: silny system korzeniowy, dobra adaptacja do różnych warunków.

    Przechowywanie: do 8 miesięcy.

    Zastosowanie: świeży rynek, przechowywanie, przetwórstwo

    Podsumowanie

    Chcesz szybko sprzedać cebulę? → Wybierz wczesne odmiany, np. Stalagmit, Histria.

    Potrzebujesz cebuli do gastronomii i obierania? → Postaw na Stalagmit i Triumf

    Szukasz cebuli na długie przechowywanie? → Najlepsze będą Amfora, Triumf, Rojo Duro Darkstone   

    Masz lekką glebę? → Histria, Triumf.

    Masz ciężką glebę? → Amfora.