Cebule i ogórki na nowy sezon

SV4774NW F1 po wykopaniu – plon 80 t/ha

Za nami trudny sezon dla producentów cebuli – presja chorób, susza, słabszej jakości plony, niskie ceny – to czynniki, które nie zachęcają do produkcji tego warzywa. Jednak podczas spotkania warzywniczego Seminis w Kazimierzy Małej specjaliści tej firmy zaprezentowali odmiany, które lepiej radzą sobie w trudnych warunkach oraz omówili dwie popularne odmiany ogórka.  

Odmiany cebuli

Mariusz Kąkol reprezentujący Seminis ocenił, że wyraźnie widoczny jest zwrot producentów cebuli od typu rijnsburger ku typom mieszańcowym. Dzieje się tak za sprawą gorszej wytrzymałości cebul typu rijnsburger na upały i nagrzewającą się ziemię – w upalne lata cebule tego typu gorzej rosną. Dlatego coraz większą popularnością cieszą się mieszańce typu rijnsburger z typami amerykańskim, hiszpańskim lub włoskim, które lepiej znoszą wysokie temperatury.

W segmencie wczesnych cebul specjalista polecił odmianę Lovito F1, której siew można zacząć przy sprzyjającej pogodzie już ok. 20 marca. Nie jest to odmiana wrażliwa na przymrozki i jarowizację. Zachowuje mocny wzrost w czasie upałów i daje wczesny plon, już około połowy sierpnia. Jest dedykowana na wczesny świeży rynek lub do przemysłu. Standardowo osiąga kaliber 50-70 mm. Mariusz Kąkol zalecił ścinanie szczypioru gdy zaczyna on opadać, dzięki czemu można zachować łuskę na cebuli w lepszej kondycji. Lovito F1 dobrze radzi sobie na różnych rodzajach gleb.

Saddleback F1 to wczesna odmiana typu amerykańskiego. Posiada podobne zalety, co Lovito, a ponadto cechuje ją wąska szyjka i możliwość przechowywana do lutego. Jej łuska jest złoto-żółta, a cebula dobrze znosi niskie temperatury.

SV4774NW F1 to odmiana w typie hiszpańskim, rekordzista, jeśli chodzi o wysokość plonów i potencjał plonotwórczy. Jej okres wegetacji to ok. 125 dni. Ma silny wigor i bardzo mocny system korzeniowy, co pozwala na uprawę na różnych stanowiskach. Kaliber cebul przekracza 80 mm, a plony na plantacjach nawadnianych mogę osiągnąć nawet 100 t/ha.

Odmiana Tucannon F1 została zarekomendowana na różne stanowiska glebowe, do wysiewu w zagęszczeniu 2,5 – 2,8 jednostki/ha. Polecana data wysiewu to ok. 10 kwietnia, a plon możliwy do uzyskania przekracza 80 t/ha. Szczypior tej odmiany ma wysoką zdrowotność, zbiór jest wcześniejszy o 7-20 dni od SV4774 NW i można ją przechowywać do stycznia.

Rockito F1 to odmiana w typie rijnsburger, ale o wysokiej jakości, twardości, do długiego przechowywania. Jej okres wegetacji to 125-130 dni. Posiada mocny i wzniesiony szczypior w trakcie wegetacji, co ułatwia wykonywanie zabiegów ochronnych. Bardzo dobrze znosi długie magazynowanie – można ją przechowywać nawet do czerwca. Drugi z polecanych rijnsburgerów to odmiana Bossito F1 – z przeznaczeniem na świeży rynek i na obieranie, jednak wymagająca lepszej gleby. Na gorsze stanowiska ekspert Seminis zarekomendował odmianę SV 3557ND F1, która poradzi sobie bez nawadniania.

Ogórek Seminis

Dwie odmiany ogórka rekomendowane na sezon 2025 przedstawiła Karolina Misztal. Pierwszą, z przewagą kwiatów żeńskich jest Nadusha F1. Jest to odmiana wczesna, o wysokiej zdrowotności i potencjale plonotwórczym. Ogórki odmiany Nadusha są uniwersalne – zarówno na świeży rynek, jak i do kiszenia lub konserwowania. Karolina Misztal podkreśliła, że pomimo przewagi kwiatów żeńskich ta odmiana charakteryzuje się wyższym potencjałem plonotwórczym, w porównaniu do konkurencyjnych odmian tego segmentu. Grubsza skórka i mniejsze gniazdo nasienne predestynują ją do przemysłu.

Druga z polecanych odmiana to nowość – Monisia F1 – jest to ogórek partenokarpny, dzięki czemu jest mniej wrażliwy na niesprzyjającą aurę i bardziej odporny na choroby. Choć odmiana Monisia jest stosunkowo nowa na rynku, to już stała się bestsellerem. To również odmiana wczesna, o dobrym wyrównaniu i bardzo dobrej jakości, która dobrze regeneruje się po uszkodzeniach lub stresach, co przekłada się na wysoki plon netto. Jest także polecana do kiszenia – długo zachowuje jakość.