Cebula biała, nazywana też cebulą czosnkową to warzywo zyskujące na popularności. Jest cieniona za swój smak i szerokie zastosowanie w kuchni. Uprawa cebuli białej wymaga odpowiednich warunków glebowych, a zwłaszcza doboru właściwego terminu sadzenia. Z poniższego artykułu dowiesz się, kiedy najlepiej sadzić cebulę białą, jakie są jej wymagania oraz czym różni się od innych odmian.
Kiedy najlepiej sadzić białą cebulę?
Cebula biała to warzywo, które można uprawiać zarówno z nasion, jak i z dymki. Optymalny termin sadzenia zależy od klimatu, aktualnej pogody oraz metody uprawy. Najczęściej sadzi się ją wczesną wiosną – od marca do kwietnia. Gleba powinna osiągnąć w tym terminie temperaturę ok. 10oC. W cieplejszych regionach sadzi się ją również jesienią – we wrześniu i październiku, co pozwala na wczesne zbiory w kolejnym roku. Z kolei pod osłonami niektóre wcześniejsze odmiany można sadzić już od połowy lutego.
Warunki dla uprawy cebuli czosnkowej
Cebula czosnkowa, nazywana także cebulą perłową, wymaga spełnienia pewnych specyficznych warunków, aby mogła prawidłowo rosnąć. Preferuje gleby lekkie, przepuszczalne, bogate w próchnicę, na stanowiskach nasłonecznionych. Właściwe pH gleby wynosi od 6,0 do 7,5. Należy również zadbać o odpowiednie nawożenie – cebula czosnkowa wymaga umiarkowanych ilości azotu oraz większych dawek potasu i fosforu. Dokładne dawki zależą od zasobności gleby w składniki odżywcze, dlatego w wypadku uprawy towarowej warto przeprowadzić badanie gleby. Podlewanie powinno być regularne, ale umiarkowane by nie doprowadzić do problemów ze zdrowotnością cebul i ich gnicia z nadmiaru wilgoci.
Jak sadzić białą cebulę?
Stanowisko do sadzenia białej cebuli powinno być odpowiednio przygotowane. Gleba powinna być wzbogacona kompostem lub nawozem organicznym, a chwasty usunięte. W przypadku sadzenia nasion zwykle wysiewa się je w rzędach o rozstawie 20-30 cm, zachowując 2-3 cm odstępu między roślinami. Dymki sadzi się w odległości 10-15 cm od siebie, na głębokość ok. 2-3 cm. Zwłaszcza w początkowej fazie wzrostu cebule należy regularnie podlewać, nie doprowadzając jednak do przelania gleby. Warto także zadbać o regularne usuwanie chwastów i spulchnianie gleby, aby zapewnić cebuli odpowiednią cyrkulację powietrza.
Czym różni się cebula biała od innych odmian?
Już na pierwszy rzut oka cebula biała odróżnia się swoim wyglądem od innych odmian, ale róniż ją również smak – jest delikatniejszy w porównaniu do cebuli żółtej czy czerwonej, miewa także nuty czosnkowe. Cebula biała jest polecana do spożycia na surowo, ma chrupką strukturę.
Białe cebule mają gorsza trwałość pozbiorcza niż cebule żółte. Dlatego nie nadają się do długiego przechowywania ze względu na cieńszą skórkę. Mają też tendencje do szybszego psucia się.