Szukasz pomysłu na lekką kolację lub romantyczne śniadanie? Odkryj szybki i łatwy przepis, który wybraliśmy na Walentynki. Danie, które uwodzi. Naleśniki z sokiem z buraków i błonnikiem z aronii, dżemem dyniowym i kruszoną fetą, z sałatami, kiełkami i kruszonymi orzechami laskowymi. Wzbogacone sokiem aroniowym lub jabłkiem. Smaczny dowód na to, że przyjemności możemy robić sobie cały dzień.

Różowe naleśniki z użyciem naturalnego barwnika? Zobacz jakie to proste! Dodatek do ciasta soku z kiszonych buraków sprawia, że stają się atrakcyjne dla oczu i… dla żołądka. Czerwony sok bogaty w azotany oraz potas pomaga obniżyć ciśnienie tętnicze krwi i poprawia stan naczyń krwionośnych. Kiedy go spróbować jak nie w Walentynki?

Skoro przy sercu jesteśmy to warto zaprzyjaźnić się także w kuchni z błonnikiem aroniowym. Magiczny „pyłek” może wzbogacić każdy nasz posiłek w cenne antyoksydanty, które pomogą zachować młodość, obniżyć za wysoki cholesterol, ochronią przed miażdżycą i nadciśnieniem tętniczym krwi. Doskonałe rozwiązanie, kiedy zimą brakuje cennych owoców jagodowych.

Dopełnieniem walentynkowych, wytrawnych naleśników niech będzie dużo zielonych warzyw liściastych. Nie zapominaj! „Połowa talerza” obowiązuje także w dni świąteczne 😉

Zielone jest zdrowe, bo napigmentowane chlorofilem, który to niczym filtr kasuje z organizmu wszelkie toksyny. Endywia, sałata rzymska czy dębowa dodadzą lekkości i chrupkości daniu, a przy okazji dostarczą cennego dla kobiet kwasu foliowego. Takie śniadanie gwarantuje dobry dzień.  

Warzywa i owoce to połowa sukcesu, każdego dnia.

Co jest potrzebne?

Ciasto na naleśniki:

150 ml soku z kiszonych buraków od Sznajderów 
⅓ szklanki wody
2 jajka zerówki
½ szklanki mąki pszennej (ok. 60-80g)
⅓  łyżeczki błonnika z aronii Korab Garden
¼ łyżeczki soli

Dodatki na jedną porcję:

160 g polskiego sera typu feta, np. Wańczykówka
150 g różnorodnych, kolorowych sałat: czerwona cykoria, endywia, sałata rzymska i dębowa
kiełki groszku i szczawiu
10 szt. kiszonej rzodkiewki od Sznajderów 
1 łyżka oleju rzepakowego
2 łyżki rozgniecionych prażonych orzechów laskowych

Sok z aronii Korab Garden lub Jabłko Grójeckie  

Nie zapomnij o najważniejszym składniku, jakim jest szczypta miłości!

Jak przygotować?

  1. Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy jajka, sok z kiszonego buraka, wodę, błonnik z aronii i sól. Miksujemy na gładkie ciasto.
  2. Naleśniki smażymy na niewielkiej ilości oleju roślinnego, na dobrze rozgrzanej patelni z cienkim dnem. Przewracamy na drugą stronę gdy spód naleśnika będzie już ładnie zrumieniony i ścięty.
  3. Sałaty dokładnie płuczemy i suszymy. Rwiemy na średniej wielkości kawałki. Rzodkiewki przekrawamy w cząstki.

Walentynki to dobry pretekst do tego żeby zatrzymać się i spojrzeć z czułością na ukochaną osobę. To też naprawdę dobra okazja, żeby zjeść razem wyjątkowy posiłek i wznieść toast za miłość. Jako plantatorzy polecamy menu nie tylko piękne, ale również zdrowe. Bardzo przypadły nam do gustu naleśniki z błonnikiem aroniowym i lampką wytrawnego soku aroniowego. Może dlatego, że wiemy, jak chronią i wzmacniają nasze serca
-mówi dr n. farm. Magdalena Kryska, Korab Garden.

Niezależnie od tego, czy uwielbiasz Walentynki, czy uważasz je za zbyt komercyjne, zawsze przyjemnie jest zjeść razem, patrząc sobie w oczy i doceniając troskę. To działa. Gwarantujemy, że Twój partner będzie zachwycony.

Kolejność podania na talerz*

Gotowe!

Na połowie talerza układamy liście sałat z pokrojoną na połowy rzodkiewką i skrapiamy je olejem. Na drugiej stronie talerza układamy dwa 2 naleśniki uformowane w trójkąty. Każdą z warstw przekładamy dżemem dyniowym tak, aby delikatnie wypływał na wierzch. Naleśniki posypujemy pokruszoną fetą i orzechami laskowymi.

Smacznego!

Uwaga: naszych naleśników nie musisz jeść w swojej jadalni. Rozważ stworzenie przytulnego miejsca w salonie z poduszkami lub podaj na tacy do łóżka.

#PolishSuperFruits #PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu 

Opracowanie sfinansowano ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw w ramach realizacji przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw kampanii „Czas na polskie superowoce!” 2020.

Projekt realizowany pod honorowym patronatem Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.