ABC uprawy buraka ćwikłowego

Nawożenie buraka ćwikłowego w fazie intensywne rozwoju korzenia spichrzowego

W ubiegłym sezonie w zrealizowaliśmy projekt Burak Ćwikłowy #profesjonalnie. Nowe odmiany i technologie w uprawie tego warzywa sprawdzaliśmy w rodzinnym gospodarstwie Broś & Broś pod Krakowem. Efektem tego wdrożenia było pokazanie najlepszych technologii uprawy tego warzywa. Przed rozpoczynającym się sezonem warto przypomnieć sobie zalecenia, które wpłynęły nie tylko na wielkość plonu, ale i jego jakość. 

Burak Ćwikłowy- plony wyższe o 30%

W firmie Broś & Broś rocznie produkuje się od 6000 do 7000 ton buraków ćwikłowych. Jak informował Adam Broś, plony w ich firmie są wyższe o około 30% od średniej krajowej. Ale to nie tylko plon, ale również, a może przede wszystkim jakość buraka ćwikłowego często decyduje o tym czy będzie można sprzedać to warzywo i za ile – informuje A. Broś. 

Precyzyjna analiza gleby

Na etapie przygotowania stanowiska pod uprawę buraczka ćwikłowego, w ramach realizowanego projektu przeprowadzono precyzyjną analizę gleby określającą nie tylko zawartość w niej mako- i mikroelementów, ale również jej właściwości fizyczne i biologiczne. 

Na podstawie tych analiz, zdecydowano się na aplikację produktu stymulującego rozwój życia biologicznego w glebie o nazwie Napoleon. Jak informuje dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP, produkt ten jest dobrze przebadany i decydując się na jego aplikację producent może być pewny uzyskania określonego efektu, pozytywnie wpływającego na parametry gleby oraz wzrost buraczka ćwikłowego.

Rola dobrego nawożenia

Jednym z ważniejszych parametrów decydujących o jakości sprzedawanych korzeni buraka ćwikłowego jest brak zawartość w nich metali ciężkich oraz pozostałości pestycydów. W ocenie Włodzimierza Prusa z firmy ADOB, wprowadzenie w uprawie buraczków ćwikłowych, tam, gdzie są np. problemem z metalami ciężkimi nawożenia dolistnego dobrej jakości nawozami, w których poszczególne pierwiastki występują w postaci biodegradowalnych chelatów IDHA pozwala znacząco zmniejszyć problem zawartości metali ciężkich w plonie. Stosowanie w formie dolistnej nawozów np. z serii ADOB ProFit będzie pozwalało uzupełnić makro i mikro składniki mineralne w odpowiednich fazach rozwojowych BBCH. Zaletą tych nawozów jest ich bardzo dobra rozpuszczalność oraz wysoka jakość i czystość chemiczna zawartych w nich makro- i mikroelementów. Metale ciężkie do gleby można wprowadzać również poprzez stosowanie zawierającej te pierwiastki saletrę wapniową, dlatego jak informował W. Prus, dobrym rozwiązaniem będzie skorzystanie z saletry wapniowej dostępnej w ofercie firmy ADOB o bardzo wysokiej jakości. Warto również zadbać o zastosowanie określonych mikroelementów w postaci chelatów IDHA aplikowanych w wymaganych przez rośliny fazach rozwojowych i panujących warunków atmosferycznych.

Odmiany buraka ćwikłowego

W ocenie Adama Brosia, decydując się na uprawę buraka ćwikłowego, ważne jest wybieranie odmian oraz dostosowanie technologii uprawy, pozwalającej oferować ładnie wyglądające, ale również smaczne korzenie tego warzywa. Bardzo ważne jest aby miały wysoką suchą masę i odpowiedni poziom cukrów. W mojej ocenie odmiany burak ćwikłowego warto wybierać do regionu, gdzie są uprawiane, gdyż widzę, że bardzo różnie rosną i plonują w różnych regionach Polski. Przykładowo w naszym gospodarstwie dotychczas najlepiej sprawdzały się odmiany z oferty firmy Bejo Zaden, takie jak Boro, Bettolo, Subeto czy Bresco – informował A. Broś. 

W tym gospodarstwie siano 550 tys. nasion na hektar. Głębokość siewu wynosiła około 1,5-2,0 cm z uwagi na rodzaj gleby i stosunkowo wysoki poziom wód gruntowych. Na tej plantacji w ramach projektu Burak ćwikłowy #profesjonalnie wysiano takie odmiany jak: Boro, Bettolo, Subeto i WodanCzym wyróżniają się te odmiany oraz dlaczego są tak popularne w uprawie w materiale filmowym informuje Paweł Glanowski z firmy Bejo. Na uwagę zasługują także dwie super nowości. Jedna z nich oceniana pod numerem 3625, to nowy ulepszony Wodan, ale o krótszym okresie wegetacji. Druga nowość to Manzu z odpornością na Rizomanię. 

Rola makro- i mikroelementów

Faza rozety i początek budowania zgrubienia korzeniowego u buraka ćwikłowego to bardzo ważna faz wzrostu tego warzywa. Warto wtedy zadbać o właściwe dostarczenie niezbędnych mikroelementów. Najlepszą drogą dostarczania na tym etapie wzrostu jest dokarmianie dolistne makro- i mikroelementami w postaci chelatów.

Jednym z pierwiastków, na które burak ćwikłowy wykazuje duże zapotrzebowanie jest aktualnie fosfor, który jest bardzo ważny w celu dostarczenie energii niezbędnej do prawidłowego wzrostu systemu korzeniowego. Dobrym źródłem tego pierwiastka jest nawóz Profit zrównoważony 18-18-18.

W kolejnym etapie należy przejść na nawożenie potasowe.

W fazie rozety i początku budowania zgrubienia korzeniowego oprócz nawożenia nawozami NPK, ważne jest również dostarczanie roślinom mikroelementów, takich jak miedź, bor i cynk. Ważne są również wapń i potas, które pozytywnie wpływają na wielkość i jakość plonu, ale te składniki należy dostarczyć trochę później. 

ODMIANY I CZĘŚCIOWY PROGRAN OCHORNY I NAWOŻENIA REALIZOWANY W PROJEKCIE BURAK ĆWIKŁOWY #PROFESJONALNIE

Specjalista z firmy ADOB informuje również o tym jak prowadzić nawożenie aby uniknąć problemów z akumulacją metali ciężkich w korzeniach burak ćwikłowego.

Nowe możliwości ochrony buraka ćwikłowego

Jednym z największych zagrożeń jakie notowane jest w tym sezonie w uprawie buraka ćwikłowego jest chwościk buraka. Jest to powszechna i trudna do zwalczania choroba, która za sprawą wycofania z uprawy tego warzyw wielu preparatów, wymaga odmiennego podejścia do zwalczania wielu chorób, jedną z nich jest właśnie chwościk buraka. 

W ramach projektu Burak ćwikłowy #profesjonalnie, ochronę tego warzywa oparto min. ną mieszaninie takich substancji czynnych jak strobiluryna i azol. Do tego zabiegu dodano produkt Multimaster, pozwalający na zastosowanie tej mieszaniny w panujących w ostatnich tygodniach bardzo wysokich temperaturach, zapewniając lepszą przyswajalność użytych do ochrony substancji czynnych. 

Więcej o nowym podejściu do ochrony burak ćwikłowego, m.in. przed chwościkiem buraka dowiecie się z materiału filmowego, w którym o zwalczaniu tej choroby informuje dr Paweł Szymczak z firmy ASCROP.

Wdrożenie i innowacja – podsumowanie

W ramach projektu Burak ćwikłowy #profesjonalnie zrealizowaliśmy szereg kluczowych wdrożeń, które mają na celu podniesienie jakości upraw i zdrowotności roślin:

  • Zastosowanie nawozów dolistnych od firmy ADOB w celu poprawy kondycji liści buraka oraz parametrów korzeni spichrzowych.
  • Chwościk buraka – włączenie do programu ochrony nowego fungicydu AS-110-WP w celu ograniczenia porażenia przez tą chorobę.
  • Ułożenie programu nawożenia zapobiegającego odmładzaniu roślin przed rozpoczęciem zbiorów, co pozwala uzyskać lepszej jakości plon.
  • Opracowanie optymalnych programów zwalczania chwastów, zgodnych z aktualnymi regulacjami dotyczącymi stosowania herbicydów, dostosowujących plantatorów do nadchodzących zmian związanych z ograniczeniem niektórych substancji chemicznych od przyszłego sezonu.
  • Włączenie produktu Architect80 do technologii uprawy buraków, co przyczyniło się do lepszego przyswajania składników odżywczych, w tym mikroelementów.
  • Badania wpływu nawożenia organicznego na ograniczenie pobierania metali ciężkich z gleby, w tym kadmu.
  • Zwiększenie zawartości cukrów (oBrix) w korzeniach buraka – uzyskaliśmy wzrost o 10% w porównaniu do kontroli, gdzie minimalny poziom wynosił ponad 11 oBrix.
  • Redukcja porażenia buraka przez bakteryjną plamistość liści, co osiągnięto m.in. dzięki zastosowaniu produktów Terpen S oraz Terpen Cu. Produkty te przyczyniły się również do ograniczenia chwościka buraka.
  • Opracowanie optymalnego programu stosowania konwencjonalnych środków ochrony roślin w połączeniu z nowatorskimi produktami na bazie terpenów oraz antystresantów o szerokim spektrum działania i dokarmianiem dolistnym, co pozwoliło na produkcję buraków z zerowym poziomem pozostałości, mimo zastosowania konwencjonalnej ochrony. 

W ocenie gospodarze projektu

Sezon 2024 z projektem „Burak ćwikłowy #profesjonalnie” pokazał, że wybór odpowiedniej odmiany buraka ćwikłowego dopasowanej do specyfiki danego stanowiska oraz właściwe nawożenie i ochrona, umożliwiają uzyskanie nie tylko wysokiego plonu, ale również warzywa o znakomitych parametrach jakościowych. Co więcej, można osiągnąć produkty z zerowym poziomem pozostałości pestycydów i metali ciężkich.