W drugiej część internetowej prelekcji 20 listopada dr Maria Grzegorzewska z IO w Skierniewicach (czytaj tutaj) omówiła wpływ potraktowania warzyw 1-metylocyklopropenem (1-MCP) na ich przechowywanie. Obecnie w Polsce wolno stosować ten regulator wzrostu wyłącznie w pomidorach. Dodatkowo, naukowiec wykonała doświadczenia jednak także dla innych gatunków.
O 1-MCP
1-metylocyklopropen (1-MCP) to regulator wzrostu, który blokuje efektywność działania etylenu. Dzięki temu opóźnia się mięknięcie i starzenie tkanki, obniża intensywność oddychania, zachowuje się lepsza twardość, barwa i smak oraz zwiększa się odporność na choroby przechowalnicze warzyw. W Polsce zgodnie z aktualną rejestracją wolno stosować 1-MCP do pomidorów o czerwonej skórce. Wcześniej rejestracją objęte były także inne gatunki, takie jak kapusta głowiasta, pekińska i brokuły. Ta jednak wygasła, nie przedłużono jej.
Pomidory
W IO w Skierniewicach wykonane zostały badania dotyczące wpływu zabiegu 1-MCP na trwałość przechowalniczą pomidorów. Owoce odmiany Admiro zebrano w fazie dojrzałości wynoszącej 10-60% wybarwienia skórki. Przechowywano je w temperaturze wynoszącej 12°C. Badanie wykonano w trzech grupach: kontrolnej (bez 1-MCP) i dwóch po zastosowaniu roztworu w stężeniu odpowiednio 0,69 ml/l oraz 2,07 ml/l, a zatem trzykrotnie silniejszym. Wyniki przechowywania pomidorów prezentuje poniższa tabela:
Traktowanie 1-MPC | Długość przechowywania pomidorów (liczba dni) | ||||
18 | 21 | 25 | 28 | 39 | |
0,0 | 99 | 91 | 70 | 56 | 10 |
0,69 | 99 | 98 | 97 | 94 | 70 |
2,07 | 99 | 97 | 97 | 97 | 63 |
Przez pierwsze trzy tygodnie nie odnotowywaliśmy większych różnic. Odsetek zdrowych owoców był wszędzie bardzo wysoki. Potem jednak sytuacja zaczęła się różnicować. Po upływie niespełna 40 dni w grupie kontrolnej zaledwie co dziesiąty owoc utrzymał walor handlowy, a tam gdzie stosowany był 1-MCP sytuacja była relatywnie dobra. Badanie wykazało też, że zwiększanie stężenia roztworu nie jest uzasadnione – wyjaśnia dr M. Grzegorzewska. Inne badanie, wykonane przez Annę Wrzodak z IO w Skierniewicach, wykazało że traktowanie pomidorów 1-MCP ma bardzo silny wpływ na spowolnienie wybarwiania owoców.
Brokuły
Badania wykonane zostały także przy przechowywaniu brokułów. Dotyczyły odmiany Parthenon F1. W przypadku tego gatunku także zastosowano trzy kombinacje. Warzywa przechowywano w jednym doświadczeniu przez okres 30 dni, w drugim przez 60 dni. Rezultaty obserwacji prezentuje poniższa tabela:
Stężenie 1-MCP (ml/l) | Barwa | Zwartość | Gnicie | Wartość handlowa głąba | Wartość handlowa róży |
30 dni w temperaturze 0°C | |||||
0,0 | 10,0 | 9,7 | 9,6 | – | 8,6 |
1,0 | 10,0 | 9,9 | 9,7 | – | 8,8 |
3,0 | 10,0 | 10,0 | 9,8 | – | 8,8 |
60 dni w temperaturze 0°C | |||||
0,0 | 8,9 | 9,0 | 5,9 | 5,0 | 4,2 |
1,0 | 9,8 | 9,7 | 6,6 | 6,0 | 5,0 |
3,0 | 9,8 | 9,8 | 6,0 | 6,0 | 4,7 |
Rezultaty, jakie uzyskaliśmy dla brokułów pokazują, że przy krótkim przechowywaniu różnice są bardzo minimalne. Uwidaczniają się przy dłuższym pobycie warzyw w przechowalni. Ciekawe były za to wyniki jakie uzyskaliśmy po dodatkowym przetrzymaniu brokułów z pierwszej grupy (30 dni w 0°C) przez kilka dni w temperaturze wynoszącej 15°C (stymulacja wprowadzenia towaru z chłodni do obrotu handlowego). Był to okres od 2 do 6 dni. Za każdym razem barwa i walor handlowy róż najlepszy był w grupie brokułów poddanych zabiegiem roztworu w najwyższym stężeniu – dodała dr M. Grzegorzewska.
Wnioski
Najlepsze rezultaty stosowania 1-MCP uzyskano w przechowywaniu pomidorów. Stosowanie regulatora wzrostu w brokułach widoczne efekty dało jedynie w pewnych okolicznościach (stymulowane warunki wprowadzenia towaru do obrotu handlowego). Doświadczeniem objęta została także kapusta pekińska. Była przechowywana w temperaturze 1°C przez okres ok. 2,5 miesiąca. W tym przypadku jednak nie stwierdzono żadnych znaczących różnic w jakości warzyw z grupy kontrolnej i doświadczalnych.