Międzynarodowe Dni Otwarte w firmie Hazera odbyły się w tym roku w dniach 26-28 września. Przez dwa dni przybyli na to wydarzenie uczestnicy z całego świata mogli zwiedzać pokazowe pola, gdzie dokonano prezentacji odmian warzyw do uprawy w gruncie. Trzeciego dnia zaproszeni zostali do zwiedzenia obiektów szklarniowych. Naszej redakcji ekskluzywnie udało się dotrzeć także do obiektów, gdzie nasiona są przygotowywane i pakowane a następnie rozsyłane po całym świecie.
Prezentacja odmian polowych warzyw w Warmenhuizen
Hazera to firma, która polskim klientom oferuje nasiona szeregu gatunków warzyw polowych. Te najważniejsze to cebula, kapusta i rzodkiewka. Ważnymi pozycjami w ofercie pozostają kalafiory i brokuły. Nowością zaś jest oferta kilku odmian porów. Niektóre z nich są polskim plantatorom znane, gdyż zostały pozyskane niedawno z hodowli firmy Syngenta. Inne są efektem programu badawczego realizowanego przez firmę Hazera. Pola pokazowe przygotowane przez tę firmę odwiedziło bardzo wielu gości. Tętniły one intensywnym życiem, rozlegał się wszędzie gwar branżowych rozmów, słychać było wymiany spostrzeżeń, uwag plantatorów, przedsiębiorców i ekspertów z branży warzywniczej. Wśród nich byli przybysze z wielu państw Europy, ale i innych kontynentów, takich jak Azja i obie Ameryki. Międzynarodowe Dni Otwarte w firmie Hazera odwiedziło też spore grono polskich plantatorów. Byli to zarówno indywidualni ogrodnicy, jak również zorganizowane grupy. Jedną z nich była choćby ekipa przybyła z Polski wraz z pracownikami BASF – Marcinem Chojeckim i Maciejem Witą. Byli też przedstawiciele polskich zakładów przetwórczych. Na wszystkich oczekiwali liczni przedstawiciele Hazera Poland, a wśród nich Renata Jankowska, Małgorzata Zadura, Anna Burzyk, Piotr Manista, Adam Prabucki czy Janusz Gajzler. Na pytania dotyczące kapustnych w języku polskim odpowiadała także Marta Leśniak, która pracuje w holenderskiej części struktury firmy Hazera.
Międzynarodowe Dni Otwarte w firmie Hazera obfitowały w wiele ciekawych wydarzeń. Przegląd odmian najważniejszych w Polsce warzyw polowych oraz sposób przygotowania nasion, a także niespodzianka przygotowywana dla plantatorów przez dział marketingu firmy Hazera będą przedmiotem kolejnych publikacji z tej imprezy.